Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, '53'üncü Uluslararası Nasreddin Hoca'yı Anma ve Mizah Günleri' kapsamında sinema ve tiyatro dalında dereceye girenler için düzenlenen 'Altın Eşek Ödül Töreni'ne katıldı. Törende konuşan Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı sırasında Akşehir'de düşmanları yanıltmak için futbol müsabakası düzenlediğini hatırlattı. Baloğlu, Atatürk'ün izlediği ilk resmi maçın da bu karşılaşma olması nedeniyle Ulu Önder'in Akşehirsporlu olduğunu söyledi.

ÜNİVERSİTELERDE NASREDDİN HOCA KÜLLİYATI YOK

Bakan Ertuğrul Günay ise konuşmasında 'Nasreddin Hoca felsefesi'nin üniversitelerde ders olarak okutulması gerektiğini belirtti. Oğlunun yaptığı bir araştırmayı hatırlatan Günay, şunları kaydetti:

''Nasreddin Hoca çocuk edebiyatında tabii ki kalmalıdır. Ama daha yukarılarda, liselerde, hatta üniversitelerde bir felsefe ustası olarak okutulmalıdır. Benim oğlum bu konuda ilgilidir. Birkaç kez bana örnek gösterdi. Dünya edebiyatında, dünya üniversitelerinde, Nasreddin Hoca'nın üzerine yapılmış çok ciddi araştırmalar var. Ne yazık ki bunlarla kıyaslayabileceğimiz bilimsel değerde, Türkiye üniversitelerinde henüz bir Nasreddin Hoca külliyatı oluşmuş değil. Hemşerimiz Eğitim Bakanına da buradan çağrı yapmak istiyorum; Nasreddin Hoca'yı artık üniversitede felsefe kürsülerinde, ciddi bir mutasavvıf ve ciddi bir mütefekkir olarak okutmanın bence artık 21'inci yüzyılda zamanı gelmiştir."

ALTIN EŞEK ÖDÜLÜ KADİRBİLİRLİK

Altın Eşek Ödül Töreni'ne de değinen Bakan Günay, ''Eşek, hayatın bütün yükünü çeker. Ama hiçbir zaman hak ettiği değeri bulmamıştır. Her zaman bir espri ve alay konusu olmuştur. Halbuki koskoca Amerika'da, koskoca siyasi partinin birinin amblemi fil, birin eşektir. O yüzden bu cefakar, Allah yaratığını bir ödül isminin konusu yapmak bence bir kadirbilirlik örneğidir'' diye konuştu.

SİNEMAYA 100 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDE DESTEK

Altın Eşek ödüllerinin sinema ve tiyatro dalında düzenlenmesinin de önemine değinen Bakan Günay, 2005 yılında sinema ile ilgili yasa çıkarttıklarını, daha önce, 15 yıl içinde sinemaya 5 milyon lira civarında destek sağlanırken, son 6- 7 yıldır 100 milyon liranın üzerinde destek verdiklerini söyledi. Günay, daha önce piyasanın tamamen yabancı filmlerin tekeline girdiğini ama verilen destekler sonucu son 2 yıldır Türk filmi izleyicisinin 20 milyonun üzerine çıktığını kaydetti.

Günay, ''Bu Fansız sinemasının elde edemediği bir başarıdır. Fransız sineması kendi filmlerini bu kadar seyirci toplayamazken, Türk filmleri 153'ten fazla salona, seyirciyi sokmayı başardı. Sadece aynaya bakıp kendimizi beğenmekle de kalmadık. Dünyada Berlin'den, Cannes'dan Altın Palmiyeler, Altın Ayı ödülleri gibi uluslararası büyük ödülleri de, Türk sineması almaya başladı'' dedi.

DEVLET TİYATROLARININ SAHNE SAYISI 23'TEN 58'E ÇIKTI

Konuşmasında tiyatroya da değinen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2003 yılına kadar devlet tiyatrolarının 23 sahnesi olduğunu ama şu an 58 sahnesinin bulunduğunu belirtti. Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''1948 yılından 2003 yılına kadar bütün Cumhuriyet hükümetlerinin açtığı tiyatro sahne sayısına eşit, onlardan fazla sahneyi sadece son 5 yılda açtık. Sanata değer de veren, imkan da veren bir anlayışla. Tabii ki derdimiz şu: Biz elbette çağı yakalayacağız, elbette Atatürk'ün söylediği gibi çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine ulaşmaya çalışacağız ama biz kökü olan bir toplumuz. Bizim geleneklerimiz, göreneklerimiz, örfümüz, tarihimiz, alışkanlıklarımız hedefimiz, ahlakımız var. Bunları da görmezden gelmeden, halkla barışık, halka yukardan bakan değil, halkın içinden gelen, halkı sanata küstüren değil, halka sanatı sevdiren bir anlayışla sanat yapılmasını, sahnede, sinemada, tiyatroda da bu anlayışla, halkla kaynaşarak halk için sanat yapılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Dikkatimiz ve gayretimiz budur.''



MKY,HD,ATM (İA/CK)