Şanlıurfa'dan Mardin'e karayolu ile giden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı Mardin Müzesi'nde Vali Turhan Ayvaz, Ak Parti Mardin Milletvekilleri Abdurrahim Akdağ, Gönül Bekin Şahkulubey, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ve kurum müdürleri tarafından karşılandı. Bakan Günay, ilk olarak Mardin Müzesi arkeoloji parkında eğitim alan köy çocuklarını ziyaret ederek kendileri ile bir süre sohbet etti. Çocuklara oyuncak dağıtan Bakan Ertuğrul Günay, daha sonra Müzede incelemelerde bulundu.

Müzenin depo kısmını Vali Turhan Ayvaz ile birlikte basına kapalı bir şekilde dolaşan Günay, müze kapsamında açılan restorasyon analiz laboaratuvarını gezerek buradaki çalışmalar hakkında bilgi aldı. Dara Antik Kentte bulunan toplu mezarlıktaki kafataslarının inceleyen stajyer öğrenci ile bir süre sohbet eden Bakan Günay, tahmini olarak M.Ö. 5'inci yüzyıllara ait toplu mezarlıktan çıkan kafataslarının DNA tespitinin yapılmasını istedi.

Bakan Günay, daha sonra laburatovarda kırık testileri onaran stajyer öğrencilerden Sevim Ateş'e "Babalarımız bunları kırdı, onarmak ise size düştü. Kolay gelsin" diyerek bir süre sohbet etti. Müzedeki Kırk Haramilere ait hazineyi de gezen Bakan Günay, müzede beslenen tavus kuşundan dökülen tavus kuşu tüyünün Ak Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey'e hediye ederek nazar değmemesi için tarihi konağına asılmasını istedi.

 SİT alanındaki alt yapı çalışmalarını inceleyen Bakan Günay, burada kendisi ile sohbet eden vatandaşların sorunlarını dinledi. Vatandaşın Mardin Kalesi ziyarete açılsın talebine Bakan Günay, "Kale ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Kalenin devrini aldık. İnşallah en kısa zamanda turizme açacağız" dedi.

 Berberindekilerle birlikte Kasımiye Medresesi ve Sabancı Müzesini gezen Bakan Günay medresede kendisine, "Burada sigortasız çalıştırılıyorum. Yapılan yardımlar yetersiz. Bana yardımcı olun" diyen 63 yaşındaki Mehmet Taş için Mardin Valisi Turhan Ayvaz'dan durumunu sordu. Vali Ayvaz da Bakan Günay'a "Kendisi burada medresede gönüllü çalışıyor. Yaptığımız yardımlar da vakıf aracılığı ile yapıyoruz" diye cevap verdi. Bunun üzerine Bakan Ertuğrul Günay, "Yardımlarına devam edin" dedi.

 

NG (GG/RT)