Bakan Günay, 'Türkiye'deki Arkeolojik Kazılarda , Araştırmalarda ve İncelemelerde İtalyan Katkıları' konulu sempozyuma katıldı. İtalyan Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante ve Nevşehir Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Başkanı Yüksel Dinçer de yeraldı.


BAKAN GÜNAY'DAN KAZI HEYETLERİNE UYARI


Sempozyumda bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "58 kadar yabancı arkeoloji müzesi ensitüsüyle ortaklaşa kazı yapıyoruz " dedi. Günay, "Geçen yıl 2011 'de dünyanın en büyük mozaik müzesi Tunus'taydı. En büyük mozaik müzesi şimdi Gaziantep'te Zeugma'da açtık. Daha büyüğünü Hatay'da, Urfa'da açmak için uğraşıyoruz. Birkaç yıl sonra İstanbul Arkeoloji Müzesinin Darphane'ye doğru büyüdüğünü göreceksiniz. Topkapı Sarayına çok daha büyük mekanlarda sergi imkanlarının genişlediğini göreceksiniz" diye konuştu.


İtalya'nın Türkiye'in kazı yaptığı ilk üç ülke arasında olduğunu söyleyen Bakan Günay, şunları söyledi:


"İtalya ilk üç ülke arasında. Almanya, İtalya ve ABD ile beraber dokuz kazı yapıyoruz. Esas itibariyle ben bu çalışmalardan memnunum. Son yıllarda bazı kurallar getirdik. İstiyoruz ki kazı başkanlarımız kazının özelliğine göre eğer kazı arazide uzun süre çalışmayı gerektiriyorsa o zaman kazı işinin başında durmaya daha fazla zaman ayırsınlar. Yol haritası yapsınlar mevsimin sonunda bunun raporunu versinler. O kazıda ne olup bittiğine dair yanlarında bir Türk akademisyen bulunsun ki biz de yakından bunları takip edelim. Kazının bazı sonuçlarını İtalyanca, Almanca yayınlasınlar ama Türkçe de yayınlasınlar. Türkçe de bilim dili olarak bilinsin istiyoruz" dedi.


"2007 SONUNDA TÜRKİYE'NİN DÜNYA MİRASI ALANINDA 17 ALANI VARDI. ŞİMDİ 26'YA ÇIKTI "


İtalya ile çalışmaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden Bakan Günay, "Başka birşey daha yaptık. Yeni bir alanı Türkiye'de Geç Hitit Tarihi'nin çok önemli bulgularını elde edeceğimiz, Gaziantep Karkamış alanını mayınlardan temizledik. Çok önemli talepler oldu dünyadan. Biz İtalyan heyetleriyle çalışmaya karar verdik. Bunun karşılığını da aynı iyiniyet aynı heyecanla almamız gerekir. Bunları yakından takip edeceğiz" diye konuştu. Bakan Günay, Türkiye'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki eserlerine de değinerek, "Türkiye'nin UNESCO dünya miras alanında 10 alanı oldu. Geçen yıl biz 10 yıllık bir aradan sonra Edirne Selimiye'yi de bu listeye aldık. 2007 sonunda Türkiye'nin dünya mirası aday listesinde 18 alanı vardı. Şu anda bu alanlar 26' ya çıktı. Geçen yıl 4 alanı listeye ekledik. 26 alanımızda da dünya mirası adaylığı için çalışıyoruz. Bu alanda çalışanlardan da daha büyük bir gayret bekliyorum. Türkiye gibi bir ülkenin dünya mirası listesinde 10 alanı bulunması büyük bir eksiklik " şeklinde konuştu.


 


" BİZ TARİHİ KORUYAN, ÇEVREYİ KORUYAN TURİZM YAPMAK İSTİYORUZ "


Konuşmasında Türkiye'de yurtdışına götürülmüş tarihi eserlere değinen Günay,şöyle konuştu:


"Avrupa'nın Kuzey Avrupa'nın büyük müzeleri, Berlin, Britih Museum bizim ülkelerimizden Türkiye'den Mısır'dan Suriye'den Yunanistan'dan götürülmüş eserlerle dolu. Bunların büyük bir çoğunluğu yasal yollara götürülmemiş. Bu konuda İtalya ile büyük bir işbirliği yapmamız gerekiyor. Çok yakın bir işbirliği yapmamız topraklarımızdan haksız biçimde gitmiş eserlerimizin yeniden dönmesini sağlamamız gerekiyor. Bu alanda işbirliği yapan her ülkeyle dayanışmaya hazırız.


Türkiye şimdi İtalya gibi önemli bir turizm ülkesi haline geldi. Geçen yıl turist sayısı 30 milyonu geçti. Turist bir gelir getiriyor ama yarattığı bir yıpranma da var. Yıllardan beri sağlam duran mermer basamaklar binlerce insan üzerinden geçince yıpranıyor. Biz tarihi koruyan çevreyi koruyan turizm yapmak istiyoruz. Sürdürülebilir turizm yapmak istiyoruz. Bizim turizm yatırımcısına bir tek şartımız var. Kaliteli iş yapıp, tarihi ve çevreyi koruyacaksınız. Bugün eğlenirken ve gezerken insanlığın geleceğini karartmayalım. Tam tersine attığımız her adım insanlık geleceği adına iyi bir adım olsun."


 " TAHRİBATIN BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR "


Galatasaray Üniversitesi'nden Nevşehir Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Başkanı Yüksel Dinçer, tarihi alanlara girişlerin sınırlandırılması gerektiğini belirtti. Dinçer, "Kurallarımız koşullarımız bazı bölgelerimiz açısından bölgenin koyduğu bu kurallara uyulmasının önemli olduğu ortada. Bölgedeki turizm varlıklarının tüketilmemesi açısından altı çizilmesi gerekir, diye düşünüyoruz. Aşırı kullanımların ortaya çıkardığı tahribatın bir şekilde çözülmesi gerekiyor " dedi.


Bir örnek de veren Dinçer, " Göreme açık hava müzesi yaz aylarında ciddi bir turist potansiyelini ağırlıyor. Ancak turistler de dahil olmak üzere içinde oldukları kültür varlığını algılamaktan uzak hale geliyorlar. Kapısından içeri giremiyorlar içerideki ziyaretçi sayısı bölgenin alanının karşılayabileceği sayının çok çok üstünde. Bütün kayalık mekanların karşı karşıya kaldığı ani ısı artışları, nem artışları bütün o duvar resimlerinin ciddi tahribatına neden oluyor. Bunu tahmin ediyorum. Bir şekilde bu kullanımları sınırlamak veya kapasitesini düşürmekte fayda var diye düşünüyoruz " şeklinde konuştu.


Konuşmaların sonunda İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a İtalya'nın Raveyna kenti mozaikleriyle ilgili bir kitap hediye etti.


PÇK-AY (MK) (FOTOĞRAF)