Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da kurucuları arasında yer aldığı Birlik Vakfı tarafından Güray Rezidans Roof Garden'da düzenlenen iftar yemeğine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, AK Parti İzmir Milletvekilleri Mehmet Keçeciler, Rıfat Sait, Ali Aşlık, Erdal Kalkan, İlknur Denizli, İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, İTO MEclis Başkanı Selami Özpoyraz, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Birlik Vakfı İzmir Şube Başkanı Recep Kafes ile yaklaşık 500 davetli katıldı. İftar yemeğinin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, konuşma yaptı.

TERÖRÜ KINADI

Hakkari'de güvenlik görevlilerinin şehit olduğu saldırıyı kınayan Bakan Günay, "Bugün yine bir ramazan ayında, bizim inançlarımıza göre kan dökmenin haram olduğu bir ortamda kanlı çatışmalar yaşanıyor. Bugün bu döktükleri kanda boğulacaklar, er ya da geç bunun bedelini ödeyecekler gibi duygularımızı tatmin etmleye yarayan ama onun dışında hiçbir sonuç getirmeyen sözleri tekrar etmeyeceğim. Ama içimde bir isyan duygusu var. Biz bu ülkede hiçbir yurttaşımızı ötekindenden ayırmadık. Harhangi bir inançtan ve ırktan olursa olsun Türkiye vatandaşlarını eşit ve dünya önünde başı dik tutmaya çalıştık. Ama 25 yılı aşkın süredir ayrılıkçı anlayışın ülkenin bütünlüğüne verdiği zararlardan ülkemizi ayrı kılamadık. Şu görünüyor ki yeniden durup, düşünmeye yeni bir paradigma yaratmaya ihtiyacımız var. Vatan ve millet için canlarını yitiren kardeşlerimize rahmet diliyorum" dedi.

"PARLAMENTER SİSTEM İÇİNDE İSTİKRARLI BİR YÖNETİM KURMA ŞANSI VAR"

Anayasa çalışmaları sırasında gündeme gelen Başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Günay, "Türkiye 10 yıldır parlamenter sistem içinde ilerliyor. Bu zaman içinde Türkiye'nin ekonomi ve demokrasisi hızlı bir gelişim gösterdi. Demek ki parlementer sistem içinde istikrarlı bir yönetim kurma şansı var. Başkanlık sistemi üniter yapının güvencesi değildir. Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinden Almanya ve İngiltere'de parlamenter sistem var. Avrupa'nın en kötü yönetilen ülkelerinden Fransa'da ise Yarı Başkanlık sistemi var. Yarı Başkanlık ve Başkanlık sistemi üniter yapının güvencesi değildir. Dünyada başkanlık sisteminin başarıyla uygulandığı tek ülke Amerika'dır. ABD üniter değil, federal bir sistemdir. Başkanlık sistemi üniter yapının güvencesi değil, üniter olmayan yapıları bir arada tutmanın güvencesidir. Otariter sistemler ile merkezi sistemlerin Başkanlık sistemiyle iç içe geçmesi, Latin Amerika'da olduğu gibi bizi demokrasiden uzaklaşan örneklerle tanıştırabilir. Dünyada bunun örnekleri var" dedi.

İnsanlık kardeşlik duygularını yaşadığı Ramazan ayında Hakkari'deki terör saldırısında şehit olanların büyük üzüntüsünü yaşadıklarını belirten İzmir Valisi Cahit Kıraç, "Bu ülkeyi bölerek parçalamak isteyenlere tarihimize bakmalarını öneriyorum" dedi. Gecede Bakan Günay ile Valı Kıraç'a teşekkür plaketi verildi.

KÖ (SSA) (FOTOĞRAF)