Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’nin (ETİK) İzmir Hilton Otel’de düzenlediği 18'nci Genel Kurulu gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı ile ilgili yasa taslağının komisyondan geçtiğini, TBMM gündeminde olduğunu hatırlatarak “Temmuz ortasında TBMM kapanmadan önce İnciraltı için yaptığımız yasal düzenlemeyi parlamentodan çıkaracağız ve EXPO konusunda bizden beklenen herşeyi yapmış olacağız” dedi.

EXPO sürecinde Bakanlık olarak yaptıkları çalışmaları da anlatan Günay, “Ne olursunuz İzmir’de iş yapmaya çalışalım. Bazen işten çok laf yapıldığını, İzmir’in kendi içinde protokol tartışmaları yaratmaya çalışıldığını görüyorum, neden kaynaklanıyor bilmiyorum. O yüzden bu tartışmaların İzmir kamuoyunda tedirginlik yarattığına ilişkin haberler okuyorum. Bizim bu sefer Paris’te yapılacak bu oylamayı kaybetmeye hakkımız yoktur. 2013 yılında yapılacak oylama bizler için önemli, ama asıl İzmir’de daha onyıllardır yaşayacak olan gençler için daha da önemli. İzmir’in toplumsal ve sosyal yaşamı için, bir dünya kenti olması için bizim önümüze altın değerinde bir fırsat geçti. Bunu tartışma konusu yapmadık. İzmir’in bu top ayağına geldi. Ege Bölgesi’nin ayağına geldi. Bu bölgenin dünyaya açılması için inanılmaz bir fırsat geldi. Kendi aramızdaki tartışmanın lüksü ile bu işi sekteye uğratmaya hakkımız yoktur. Hangi anda bizim yapmamız gereken ne varsa eksiksiz yerine getirmeye çalışıyoruz ama bütün İzmir kamuoyundan da aynı dikkati ve dirayeti bekliyorum” diye konuştu.

İNCİRALTI’NDA YAPILAR GEÇİCİ OLACAK

Bakan Günay ayrıca İnciraltı’nda lagün çevresinde 200 hektarlık alanda EXPO düşündüklerini ve kalıcı olmayan, sökülüp takılabilen yapılar yapacaklarını kaydedip, “Bu kalıcı olmayan yapıların içinde simgesel değeri olan, kalmasında yarar görülürse yüzde 3’ü geçmemek kaydıyla birkaç eseri koruyacağız. Bütün bu alan İzmir’e yeşil alan olarak armağan edilmiş olacak. Komisyondan geçirdiğimiz yasada bu yazıyor” dedi. 

Bölgede 7 bin 500 yataklık bir ek kapasitenin yaratılmak istendiğini, böylece İzmir geneli yatak kapasitesinin 65 binlere ulaşabileceğini ifade eden Günay, “İzmir’de Türkiye’nin öbür bölgelerde yapılmış yanlışlardan ders alarak, doğanın içinde daha butik bir destinasyon yaratalım diye özel bir titizlik gösteriyoruz” diye konuştu.

FOÇA TATİL KÖYÜ ARTIK BAKANLIK TAHSİSİNDE

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devrinden sonra ne özelleştirilebilen ne de işe yarar hale getirilebilen Foça Tatil Köyü hakkında da bir değerlendirme yapan Bakan Günay, metruk halde bulunan tatil köyünün Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildiğine ilişkin yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlandığını aktardı. Bakan Günay, "Haziran ayı içinde tahsis paketimize Foça Tatil Köyü’nü de dahil edeceğiz. Bu yasayı komisyondan geçirdik. Tahsisler yönetmeliğimizi de Resmi Gazete’de çıkardık. Kamu taşınmazlarının turizme tahsis edilmesine ilişkin yönetmelikte kış, termal turizmi gibi alanların kiralanması ile ilgili bedelleri düşürdük ve tescilli yapıların yine tahsisi konusundaki bedelleri düşürdük. Kış turizmi ve termal turizm yatırımlarının da hızlanması konusunda ön açan yeni düzenlemeyi hayata geçirmiş olduk” dedi.

Bakan Günay, teşvik paketinde de turizm yatırımlarının en üst düzeyde teşvik edildiğine dikkat çekerek Başbakan ve ilgili bakanlara teşekkür etti.

SEKTÖRE GIDA GÜVENLİĞİ RİCASI

Bakan Günay, konuşmasında sektöre bir de ricada bulundu: “Trafik ve gıda güvenliği ile ilgili hepimiz birbirimize daha fazla yardımcı olalım. Geçen yıllarda yaşadığımız birkaç kazanın getireceği tartışmalara bizim bu yıl tahammülümüz yok. Çünkü 2012 çok önemli bir yıl” dedi. Bakan Günay ayrıca sektörün tek çatı altında toplanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

SEKTÖR BİRLİK ÇAĞRISI YAPTI 

Sit alanı olan Ege Bölgesi’nde turizm yapmanın biraz daha zor olduğunu kaydeden ETİK Yönetim Kurulu Başkanı ve TUROFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler de, Değişim Projesi’ni anlattı. Proje kapsamında Ege ve İzmir’in destinasyon bazında markalaştırılmasını hedeflediklerini vurgulayan İşler, bölgedeki ETİK organizasyonunu da güncelleyeceklerini ifade etti.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık ise 2011 yılının turizm sektörü açısından iyi gittiğini belirterek bunun sürdürülmesi gerektiğini savundu.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da sektördeki birlik konusunu vurgulayarak “İstatistiklerimiz ayrı ayrı, tanıtımımız ayrı ayrı” dedi.

Turizm alanındaki bütün kuruluşların bir turizm meclisi altında toplamak gerektiğini kaydeden Ulusoy, “Kayıkçı kavgasını bırakarak sektörün bizden beklediğini yapmalıyız. Yalnız konaklama değil taksici de restorancı da bizden bunu bekliyor. Gelin turizm sektör meclisi kuralım, yolumuza devam edelim” diye konuştu.

İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu ise da kentte başta sağlık turizmi olmak üzere turizmin gelişmesi için kolaylaştırıcı bir kamu yönetimini benimsediklerine işaret ederek “Nasıl Antalya deniz, kum, güneş turizminin başkenti ise İzmir de 2023 projeksiyonu çerçevesinde sağlık turizminin başkenti olacaktır” dedi.



BT (İÖ/RT)