Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, The Sofa Hotel'de düzenlenen 'Dünyanın Yeni Sanat ve Kültür Turizm Durağı İstanbul' konulu basın toplantısına katıldı. Bakan Günay toplantıda yaptığı konuşmasında, "Benim gibi haftada bir kaç kez İstanbul'a hava yoluyla gelmek zorunda olanların İstanbul'da yaşadıkları bir iyi, bir kaç da kötü denilecebilecek kaçınılmaz sonuç var. Önce ona değinmek istiyorum. Bugünlerde İstanbul'a dünyanın neresinden gelirseniz gelin İstanbul semalarında oldukça uzun dakikalar boyunca dolaşıyorsunuz böylelikle İstanbul'un Marmara'dan Karadeniz'e kadar bütün güzelliğini içinize çekiyorsunuz. Ama bu arada bu doğal ve tarihsel güzellikle bağdaşmaz bir takım yeni türevi zenginliklerin İstanbul'un tarihiyle yarışan ve ne yazık ki o dokuyu oldukça sarsan girişimlerinde büyük bir iç acısıyla hergün yeniden görme talihsizliğine uğruyorsunuz. Üçüncüsüde kaçınılmaz olarak her programa geç kalıyorsunuz. Buraya çok geç kalmadım aslında ben. Ama bundan önce yetişmeyi amaçladığım bir başka etkinlik vardı İstanbul'da. Sevgili Orhan Kemal'in anısına bugün bir ödül veriliyor. Orhan Kemal Müzesi'nde. Ne yazık ki oraya yetişemedim bu uçak geçikmeleri yüzünden" dedi.


"BU DÜZEN BÖYLE DEVAM ETSİN"


Bir gazetecinin, "Ayasofya'nın sahte bir imzayla müzeye dönüştürüldüğü, Bakanlar Kurulu'nun kararı olmadığı ve resmi gazetede yayınlanmadığına dair bir haber var. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?" sorusuna Bakan Günay şunları söyledi:

"Bu tartışma yıllardan bu yana yapılıyor. Türkiye'ye yararlı bir tartışma değil. Dönem dönem canlandırılıyor. İstanbul'da bizim dünya güzeli, bütün islam dünyasında en güzel en başarılı mimarı açıdan, mistik açıdan en görgemli camilerimiz var. İbadetlerimizi burada yapabiliyoruz. Bu tartışma siyasal bir boyuta taşınmaya çalışılıyor ve bir inata dönüştürülmeye çalışılıyor. Ayasofya biliyorsunuz bin 500 yıl kadar önce yapılmış bulunan ve dünyanın en eski mabetlerinden biri. Bin yıl kendisini yapanların inancına hizmet etmiş, 500 yılda islam dünyasında bir camii olarak kullanılmış. Ama kurulduğundan bu yana da yaradana hizmet etmiş bir mekan. Bugünde insanlığa hizmet ediyor. İnsanlar geliyorlar içinde hem onu yapan o mimarıyı gerçekleştirenlerin inançlarına uygun tasvirleri, süslemeleri görüyorlar. Hem de daha sonra kullanan medeniyetlerin büyün Osmanlı medeniyetine yaptığı katkıyı görüyorlar. Herkes içinden istediği gibi dua edip çıkabiliyor. Bence isterseniz bu düzen böyle devam etsin."


ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ'NDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI


Bakan Günay Atatürk Kültür Merkezi'nde ise restorasyon çalışmalarının başladığını da sözlerine ekledi. Bakan Günay, İstanbul'un yeni kongre, sanat ve müzeler ihtiyacı olduğunu ancak daha çok da yeşil alana ihtiyacı olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.