İncelemelerde bulunmak üzere Osmaniye'ye gelen Bakan Nihat Ergün, Vali Celalettin Cerrah'ı makamında ziyaret etti. Cerrah'tan kentin sorunları hakkında bilgi alan Nihat Ergün, ardından Ahmet Cevdet Paşa Toplantı Salonu'nda Osmaniyeli işadamlarıyla bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Bakan Ergün, yeni teşvik sistemi hakkında bilgi verdi. Ergün, teşvikin ne kadar sürede ne miktarda verileceğinin zamanının önemli olduğunu belirtti. Ergün, "İlaç gibi düşünün. İlacı eğer zamanında, süresinde ve miktarınca vermezseniz tedavi etmez hatta öldürür veya uyuşturucu etkisi yapar müptela olursunuz. Teşvik sistemlerinin, zamanında miktarınca ve süresi uygun bir şekilde verilmesi lazım. Günü geldiğinde de değişiklik yapılması lazım. İşletmelerimizin çoğu KOBİ niteliğindedir. Organize Sanayi'de büyük işletme sayılan 500'den fazla eleman istihdam eden işletmeler var. Geri kalanlarda bu rakamın altında istihdam meydana getiren işletmelerdir. Bunların nitelikli işletmeler haline gelmesi gerekir. KOSGEB'de destek modellerini farklılaştırdık. Eskiden şöyle bakılıyordu, 'Sen bize parayı ver, destek ver işimize karışma'. Biz şimdi değiştirdik. 'İşinize karışma niyetimiz yok da ne yapacaksan bize projelendir. Sana her türlü desteği vereceğiz ama ne yapacağını bilelim. Sen ne yapacağını biliyor musun bunu bir görelim. Proje varsa para var" dedi.

Ergün, eskiden proje yapılmasının da bilinmediğini belirtti. Ergün, "Mesela Avrupa Birliği Fonlarından yararlanacağız. Türkiye'de iller, sivil toplum örgütleri, firmalar, AB standartlarında proje yapmasını bilmedikleri için yararlanamadık uzun bir süre. AB'de ortak bir havuz var Türkiye olarak para veriyoruz. Sonra o havuzdan yaptığı proje miktarınca destek alınıyor. Biz başlangıçta verdiğimiz para kadar bile destek alamadık. Diyelim ki senede 100 milyon destek veriyoruz ama 20 milyon bile alamıyoruz. Niçin alamıyoruz, çünkü proje yapmadığımızı bilmediğimizden alamıyorduk. Artık AB'den destek alan bir hale gelmiş durumdayız. Önceden proje üretemediğimizden dolayı istenilen oranda karşılığını alamazken şimdi her ilimizde proje yapmayı öğrendik. Şimdi verdiğimiz desteğin 2-3 katını AB'den alma imkanına sahip olduk. Şimdi ihracat yapmak isteyen işadamlarımıza 'getir projeni, verelim desteği' diyoruz" diye konuştu.

YÜZDE 65 ORANDA MESLEKİ EĞİTİM VERİLMELİ

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Meslek Lisesi inşaatının biran önce bitmesini isteyen Bakan Ergün, şunları söyledi:

"Önümüzdeki eğitim öğretim yılına yetiştirelim. Artık OSB'lerle üniversitelerin de iç içe olması lazım. Üniversite-sanayi işbirliğini önemsiyoruz. Birbirini anlayabilen sanayici ve akademisyenler ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Mesleki eğitimimiz maalesef geçmişteki yanlış uygulamalar nedeniyle büyük tahribat gördü. Meslek Liseleri ve öğrenci sayısı azaldı, kalite düştü. Okula giden çocuklar bile hiçbir şey öğrenmeden çıkan öğrenciler haline geldi. Sanayici bu sefer de kendi elemanını kendisi yetiştirir yoluna yönelmek zorunda kaldı. Ülkemizde lise eğitiminin yüzde 65'inin Mesleki Liseleri olması gerekir. Bu yüzde 35'lere kadar düşmüş ve iyi öğretmenlerde bu okullarımızdan kaçmıştı. İyi öğretmen, öğrenci olmazsa o okuldan iyi talebe yetişir mi? Biraz harman olacak. Hep iyi öğrencilerin olduğu okulda tek başına yeterli değildir. Türkiye'deki tüm OSB'lerin içerisine Meslek Liseleri, yüksek okullar hatta fakülteler kuracağız. Bu konuda çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Hatta bunun da önüne geçerek özel sektörün Meslek Liseleri kurmasına imkan veren teşvik modelleri getireceğiz."

Bakan Nihat Ergün, toplantının ardından Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bazı işletmelerde incelemelerde bulundu.