Bakan Sadullah Ergin beraberindeki Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Başoğlu, Antakya Belediye Başkanı Ak Partili Lütfü Savaş, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç ile birlikte Suriye'nin İdlib kentinde öldürülen TIR şoförleri Mustafa Üçtaş ve Hasan Koçak'ın ailelerine taziye ziyaretinde bulundu.

Ergin, ilk olarak Reyhanlı İlçesi'ndeki Mustafa Üçtaş'ın evinin önünde kurulan taziye çadırında babası Ali Üçtaş'a başsağlığı dileğinde bulundu. Daha sonra Hatay merkeze bağlı Demirköprü Köyü'ne geçen Sadullah Ergin burada da Hasan Koçak'ın yakınlarını ziyaret etti. Koçak'ın 2'si özürlü 6 çocuğuyla ilgilenen Ergin, burada yaptığı açıklamada Suriye'nin bu duruma gelmemesi için 1 yıl öncesinden yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. Suriye'de akan kanın biran önce durması için çalışma yaptıklarını belirten Ergin, "Suriye'deki bu ateş, bu akan kan dursun. Suriye'de barış tesis edilsin. Türkiye'nin baştan beri çabası buna dönük idi. Ancak ne yazık ki bugün Suriye'de seyrüsefer güvenliği de, can ve mal emniyeti de yok. Türkiye olarak biz komşu ülkenin bu hale gelmemesi için 1 yıl öncesinden çok yoğun çabalar sarf ettik" dedi.

Dışişleri ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıklarının alternatif yol güzergahı için çalışma yaptıklarını belirten Ergin, "Suriye konusunda önemli inisiyatifler almaya çalıştık. Ancak durum bu noktaya geldi. Temennimiz durum daha kötüye gitmesin. Biran önce bu olumsuz şartlar olumluya dönsün diye uğraşıyoruz. Nakliyecilerimizin şoförlerimizin ticaret yapan iş adamlarımızın emniyeti için alınacak tedbirler alınıyor. Alternatif güzergah konusunda Dışişleri ve Ulaştırma Bakanlığımızın çalışmaları devam ediyor. Ekonomi Bakanlığımızın da çabaları var"diye konuştu.

Bakan Ergin, Cilvegözü Sınır Kapısı'nın kapanıp kapanmayacağını ise şöyle cevaplandırdı:

"Cilvegözü Sınır Kapısı şu anda açık. Alternatif güzergahın faaliyete geçirilecek olması, bu kapının kapanmasını gerektirmeyebilir. İlgili birimler çalışmalarını yapıyorlar. Ancak şu anda kapı kapansa mı hayırlı, yoksa kapanmasa mı iyi olur, görevlileri ve ilgilileri bu değerlendirmeyi yapıyorlar. Şu anki pozisyonda kapı açıktır. Buradan sadece yük geçişi yapılmıyor. İnsani ve yolcu geçişleri de yapılıyor. Gelişlere karşı tedbirlerimiz devam ediyor."


MK(BK/AAA)(FOTOĞRAF)