Bakan Mehdi Eker, Bartın'da partisinin olağan kongresine katıldı. Bakan Eker, kongrenin yapılacağı Bartın Kültür Merkezi'nin önünde davul- zurna ile karşılandı. Kongrede konuşan Eker, tarımda ihracatta 2023 hedeflerinin 150 milyar dolar olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"İktidara geldiğimiz dönemde çiftçilerimiz kredi bulamıyor, bulduğu krediyi de ödeyemiyordu. 23 milyar dolardan aldığımız tarımsal ihracatı bugün 60 milyar dolarlık rakamlara ulaştırdık. 2023'de hedefimiz 150 milyar dolar. IMF para karşılığı tarım arazilerine ekmeyin diyordu. Bu şartla para veriyordu. Biz bunu değiştirdik. Tarım alanında 11'inci ülkeyken şimdi 7'nci ülkeyiz. İktidara gelmeden önce aynı ekilebilir arazide yapılan üretimle, bizim iktidara geldiğimiz zamanda aynı alanda yapılan üretimde fark var. Aynı alan, aynı çiftçi, hatta daha da az çiftçi sayısıyla daha çok ürün elde ettik. Birçok Avrupa ülkesini geride bıraktık. Proje getiren üreticinin proje maliyetinin yarısını biz ödedik. Çiftçimizin alet ve ekipman alımlarında aldıkları aletin yarısını ödedik. Geçmiş iktidarlarda çiftçimize verilen kredinin yüzde 30'u geri dönerken, bugün yüzde 99'u geri dönüyor. Demek ki krediler gerektiği şekilde ihtiyaç sahibine iletilmiş. Bu rakamlar bunu gösteriyor."

Anayasa maddelerinde değişiklikler yaptıklarını söyleyen Bakan Eker, "Birileri bu maddelerin değişmesine engel olmak istedi. Ancak bugün değiştirilen bu maddelerle darbe yapanlardan hesap soruluyor. Bugün 28 Şubat döneminde yapılanlarla ilgili soruşturma, inceleme ve yargılama süreci başladı. Hukuk devleti olma yolunda büyük mesafe katettik. Tüm bunlar Türkiye'nin 2023 yılına hazırlığı için. Gelişmiş dünya devletleri arasında hakettiği yeri alabilmesi için" diye konuştu.

Bakan Eker daha sonra Amasra'ya geçerek canlı balık restoranında yemek yedi. Eker'e, Bartın Valisi İsa Küçük ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç eşlik etti. Balık yiyen Mehmdi Eker, "Amasra'ya yabancı değilim. Daha önce de geldim. Amasra çok güzel bir yer" diye konuştu.



HT(MÇ/SS)