Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SGK Kars İl Müdürlüğü hizmet binası ile İŞ-KUR toplum yararına çalışma programın açılış törenine katıldı. Açılış töreninde konuşma yapan Bakan Çelik, Doğumuzda savaş olduğunu 'Arap Baharı' adı altında önemli gelişmeler yaşandığını kaydetti. Türkiye'nin ekonomisi hakkında bilgi veren Çelik, "Nerede biteceği ve nerede duracağı belli değil. Bu sıkıntılar yaşanıyor. Batımızda adeta iflaslar var. Devletlerin kredi limitlerinin sorgulandığı bir dönemi yaşıyoruz. Komşumuz Yunanistan’da ne olacak belli değil. İspanya’nın durumu ne? İtalya’nın durumu nereye gidiyor? Portekiz’de ne var ne yok? Buralarda ciddi sıkıntılar var. Ekonomileri durağan hale gelmiş. İnsanları geleceğine ümitle bakamadığı bir Batı var. Savaşların ve çatışmaların yaşandığı bir Doğu var. Çok şükür bunların ortasında yeşeren ve gelişen bir Türkiye var" dedi. 

Açılışın ardından Ak Parti Kars il Başkanlığını ziyaret eden Çelik, partililerle bir araya geldi. Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin sanayi ve ekonomide ilerleme kaydetmek için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Bakan Çelik, Türkiye’nin darbeler, 28 Şubatlar ve muhtıralarla uğraştığını söyledi. Ülke olarak çok inişli çıkışlı günler yaşadığımıza değinen Çelik, "Yurt dışında 81 ilimizden milyonlarca insanımız yaşıyor. Bizler çok nüfuslu bir milletiz. Dünyanın her ülkesinde bir akrabamız yaşıyor. 1961 yılında Türkiye’nin her ilinden vatandaşlarımızın iş bulmak için başka ülkelere gittiğini görüyoruz. Kendi ülkelerin aş ve iş bulmadıkları için gidiyorlar. 15 sen önce taş üstünde taş kalmamış olan Almanya’ya gidiyorlar. Yani 1945 yılında Almanlar savaşta perişan olmuş ama 1960 yılında Türkiye’den işçi istiyorlar. Böylece Türkiye’den Almanya’ya iş gücü göçü başlıyor. Şu işe bir bakın. Bugün Avrupa’da 5 milyona yakın vatandaşımız ekmek parası kazanmak için evinden, barkından köyünden, eşinden dostundan uzak bir şekilde mücadele ediyor. O dönemde onlar işçi alırken biz ihtilallerle uğraştık. Biz başbakan asarken onlar bizlerden işçi alıyordu" diye konuştu.

Bakan Çelik ve beraberindekiler açılış programından önce Evliya Camisi içerisinde bulunan Hasan Harakani’nin türbesini ziyaret ettikten sonra, Kars Kalesi’ni de gezerek Kaleden dürbünle şehri izlediler. Bakan Çelik, buradan karayolu ile Ardahan'a geçti.



BA (KS/RT)