Çanakkale Savaşları'nda şehit düşen İstanbul Üniversitesi'nin tıbbiyeli öğrencileri, Sağlık-Sen tarafından düzenlenen 'Mektepten Şahadete ve Tıbbiyeli Şehitlerimizi Anma Programı' kapsamında anıldı. Anma törenine katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Onlara karşı borcumuzu ifa etmenin yolu, onlara layık olmaktan geçiyor" dedi.

Çanakkale Savaşları'nda 18 Mayıs'ı- 19 Mayıs'a bağlayan gece saat 03.30 sıralarında Kırmızı Sırttan Anafartalar'a kadar olan dar, sarp ve engebeli cephede taarruza geçen Türk askerleri arasında bulunan ve şehit düşen İstanbul Üniversitesi'nin tıbbiyeli öğrencileri için Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda anma töreni düzenlendi.

Gelibolu Yarımadası'ndaki Eceabat İlçesinde Belediye Sosyal Tesisleri'nde, Sağlık-Sen tarafından şehit tıbbiyelileri anmak için düzenlenen 'Mektepten Şahadete ve Tıbbiyeli Şehitlerimizi Anma' programına Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Vali Vekili Hüseyin Kulözü, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, Çanakkele Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Eceabat Kaymakamı Mehmet Akçay, Eceabat'ın AK Partili Belediye Başkanı Kemal Dokuz, Sağlık-Sen ve Memur-Sen üyeleri ve sağlık çalışanları katıldı. Tören öncesi bahçede kurulan çadırda 1915'deki savaş sırasında cephede kurulan sofrayı temsilen oluşturan yer sofrasında Sağlık Bakanı Akdağ ve beraberindeki heyet bulgur pilavı, kavurma ve üzüm hoşafı yedi. Ardından saygı duruşundu bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Sağlıkçıların oluşturduğu koro tarafından türküler seslendirildi. Bakan Akdağ, türkülere eşlik etti. Ardından şehitler için kuran-ı kerim okundu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ yaptığı konuşmada ise, Türkiye'nin bugün sağlıkta bir dünya modeli olduğunu söyledi. Bakan Akdağ, "Biz bunu işte burada şehit olan tıbbiyelilerin ruh dünyasından aldığımız aynı kararlılıkla yerine getiriyoruz. Onların yaptığı bir kuru cihangirlik değildi. Bizimde yaptığımız kuru bir siyaset değil. Çünkü biz insana değer veriyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki Allah'ın yarattığı en şerefli mahluk olan insana hizmet etmek kadar değerli bir şey yok. İnsanların en hayırlısı, insanlara hizmet edenlerdir. Bizler sağlıkçılar olarak bu duygularla yolumuza devam edeceğiz. Biz burada hayatının baharında da çok iyi bir gelecek vaat eden mesleğin mensuplarının şahadeti için toplandık. Onlara karşı vefamızı borcumuzu ifa etmenin yolu bir gece onlar için buraya toplanmak değil. Bunu yapıyoruz, yapacağız ama. Bunun yolu onlara layık olmaktan geçiyor. Bu kardeşlerimize binlerce rahmet, bizlere sevgi merhamet, ve ahfadına layık nesiller olmayı cenabı Allah'tan niyaz ediyorum" dedi.

Şehit Tıbbiyeliler için Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencilerince hazırlanan ve Çanakkale Savaşını anlatan bir tiyatro oyunu sahnelendi. Anma töreni, Çanakkale Savaşı'nda şehit olan tıbbiyeli öğrencilerle ilgili bilgi verilmesiyle sona erdi. Programın sunuculuğunu tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez yaptı. Cephede yaşanmış hikayeleri anlatan Yenilmez, törene katılanlara duygulu anlar yaşattı.

Törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Tıbbiyeliler ülkenin bütün gençleri gibi kendilerine ihtiyaç duyulduğu bir zamanda Çanakkale'ye koşuyorlar ve çok kısa bir süre içerisinde hayatlarının baharında şahadet şerbetini içiyorlar. Başka bir çarede yoktu. Ülkeniz yoksa, özgürlüğünüz, bağımsızlığınız ortadan kalkmışsa hiçbir şeyin kıymeti kalmıyor. Onlar o zaman bunu hissetmişler ve büyük bir manevi güçle buralara koşup gelmişler. Onları bizim gelecek nesiller adına yaşatmamız lazım. O ruhu yaşatmamız lazım. Ben Çanakkale'ye her geldiğimde bunu hissediyorum. Bu sebeple o yıllarda Tıbbiyenin mezun vermediği bir dönem var. Biz kendi insanı için hayatının baharında kendi hayatını kaybeden insanları ve o günün zorluklarını düşündüğümüzde bugün ne kadar çalışsak, ne kadar fedakarlık etsek, ne kadar üzerimize yük olsa bunu biraz daha taşıyabilecek kuvveti bulmuş oluyoruz. Enerjiyi bulmuş oluyoruz. Türkiye'de sağlık çalışanlarının üzerinde ciddi bir iş yükü var. Sayımız az. Ama bu sayının azlığına rağmen. Türkiye'de sağlıkta dönüşüm programıyla sağlık çalışanları büyük bir başarıya imza attı. Bütün dünyaya model olarak gösterilen büyük bir Türkiye başarısını gerçekleştirdik. Vatandaşımıza sağlık hizmetini daha güzel bir biçimde sunabiliyoruz. İnşallah daha güzel olacak" dedi.



ES,BG,EK (KÖ/RT)