Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yöneticilerinin Bafa Gölü'nden aldıkları numuneleri gönderdikleri Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı ile Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi'nin ortaklaşa yaptığı analizler sonuçlandı. Analiz sonuçları, göldeki büyük tehlikeyi gözler önüne serdi. EKODOSD, analiz sonuçlarını yazılı basın açıklamasıyla duyurdu.

Açıklamada, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı ile SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Ortak Çalışma Grubu Sözcüsü EKODOSD Bilim Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, tehlikeye dikkat çekip, yapılması gerekenleri sıraladı. EKODOSD Bilim Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Kesici, "Bafa Gölü'nde alglerin ani çoğalması sonucu gölün yeşil renge bürünmesine neden olan etkenin, geçen yıl yapılan analiz sonuçlarıyla tespit edilen etkenle aynı olduğu belirlendi. Bunun nedeni mavi-yeşil alglerden 'siyanobakteri' (nodularia spumigena) olduğu tespit edildi. Nodularia spumigena, aşırı çoğalmasının göldeki biyolojik kirliliğin göstergesi olup, siyanobakteri türlerinin ani çoğalması sonucu bu tür suların canlılar için ciddi sorunlar oluşturabileceği bilinmeli. Biyolojik kirliliğin arttığı göllerde yapılan iyileştirme iki kat daha zorlaştığı görülmekte. Göldeki biyolojik kirliliği tetikleyen Büyük Menderes Nehri'nden ve göl havzasından gelen atıklar engellenmeli ve alglerle akılcı ve bilimsel yöntemlerle mücadele edilmeli. Bu mücadele gölü tanıyarak yapılmalı" denildi.

GÖLE SU VERİLMEYE BAŞLANDI

Bafa Gölü'ne dün itibariyle Büyük Menderes Nehri'nden su verilmeye başlandığı da vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gölden denize su giden kapakların kapatılması olumsuz etki yapacaktır. Büyük Menderes'ten Bafa'ya su verilmeye başlandı. Ancak 15 Haziran'dan itibaren su çıkış kapakları kapatılmıştı. Bunun nedeni olarak, gölden gelen tuzlu suların tarımsal sulamaya karışmaması olarak gösterilmişti. Bu durum Bafa Gölü'nü başka bir sorunla karşı karşıya getirmekte. Bafa Gölü kıyısında kurulan yavru balık üretim tesislerinin atık suları, kapaklar kapatılmadan önce Büyük Menderes vasıtasıyla denize gitmekteydi. Ancak şu an kapaklar kapalı olduğu için direkt olarak göle verildiği görülmekte. Eylül ayına kadar kapakların açılmayacağı da bilinmekte. Bu durumda, tesislerin atık sularının gölün ekolojisine ne gibi etki yapacağının acil olarak araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması için ilgili kurumlara müracaatta bulunduk."



LS(AÖ/CK)