Türk Ocakları Antalya Şubesi tarafından Antalya Kültür Merkezi'nde 'Azerbaycan'dan Türk Dünyasına Bakış' konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva katıldı. Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetleri, Türk devletleri ve başka ülkelerde yaşayan Türk gençliğinin ortak bir düşünce yapısının olmadığına değinen Paşayeva, her bölgedeki farklı sorunlar olduğu için ortak gençliğin ortak bir anlayış sergileyemediğini ve tarihsel sorunları bilmediğini söyledi. Gençlerin tarihsel süreci bilmesi ve ortak Türk milleti bilincinin oluşturulması için öğretmenler ve aydın kesim tarafından yetiştirilmesi gerektiğini kaydeden Paşayeva, ilk defa Türk Tarih Kurumu'na gittiğinde orada yazılı olan Atatürk'ün, 'Tarih yazmak, tarihi yaratmak kadar önemli' sözünün kendisini etkilediğini söyledi.

Ermeni ve Yahudi gençliğinin dünyanın neresinde olursa olsun ortak bir bilince sahip olduğunu ve bu bilinç doğrultusunda hareket ettiklerini belirten Paşayeva şunları kaydetti:

"Ermenistan'a hiç gitmeyen, başka ülkede yaşayan Ermeniler, Türkiye'nin sözde Ermeni soykırımını gerçekleştirdiğini iddia ediyorlar. İsrail'de doğmayan, 5 kuşak boyunca ABD veya başka ülkede yaşayan Yahudi insanları Kudüs için görüşlerini belirtip, ortak tavır sergiliyorlar. Ama bir Türk genci Azeri, Özbek veya başka ülkede yaşayan Türkler milletinin hangi sorunu yaşadığını bilmiyor."

JENNİFER LOPEZ ÖRNEĞİ

Sosyal medya ile ilgisinin olduğunu belirten Ganire Paşayeva, dünyanın artık eskisi gibi büyük olmadığını dile getirdi. Sosyal medya aracılığı ile internetten dünyanın her yerindeki gelişmelerin takip edildiğini ifade eden Paşayeva, Türk gençliğinin orada oluşturduğu gruplarla kendi seslerini duyurabileceğini ve bazı sorunlara tavrını gösterebileceğini söyledi. Paşayeva, internet ortamında Türk gençliğinin yüzde 70'inden fazlasının aşk şiiri ve kendi fotoğraflarını paylaştığını, yüzde 20'sinin ülke ve tarih sorunlarıyla ilgilendiğini kaydetti. İnternet ortamındaki gelişmelerin etkisini örneklerle anlatan Paşayeva, şöyle konuştu:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki bir otelin açılışına Jennifer Lopez gelecekti. Parasını da alıp şarkı söyleyecekti. İki gün içinde 40 milyon tweet gönderdiler. 'Nasıl gidersin oraya, seni böyle yaparız, sana her yerde aynısını yaparız' diye baskı uyguladılar. Kadın parasından vazgeçti. Bizim gencimiz öyle bir ses çıkarabilir mi?"

AZERBAYCAN VE TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ

Ganire Paşayeva, Türk dünyası birliğinin Avrasya coğrafyasında Azerbaycan ile Türkiye'nin güçlenmesiyle oluşturulacağını belirtti. Azerbaycan'da Dağlık Karabağ bölgesinde yapılan soykırımın orada yaşayanlar Azeri oldukları için yapılmadığını ifade eden Milletvekili Paşayeva, orada yaşayanların Türk olduğu için soykırım yapıldığını gençliğin bilmesi gerektiğini kaydetti. Türk birliği olursa Azerbaycan Karabağ'daki işgalin daha kolay sona ereceğini ifade eden Ganire Paşayeva, şunları söyledi:

"Azerbaycan bunu yapacak güçte. Bu bizim için bir namus, şeref meselesidir. Karabağ'daki işgale son verilecek. Bu barış yoluyla olmayacaksa savaş yoluyla Azerbaycan bunu yapacak. Hakkı da var. Bunu herkesin bilmesi gerekir. Bu işgale son vereceğiz. Ama insanımız birlik içinde olursa daha rahat işgale son veririz."

'SURİYE KONUSUNDA AYNI FİKİRDEYİZ'

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan ve 'Arap Baharı' adı verilen olayları da değerlendiren Paşayeva, Irak, Mısır ve diğer ülkelerde de insanların istedikleri rahata henüz erişemediğini dile getirdi. Paşayeva, Suriye konusunda da Azerbaycan'ın Türkiye ile aynı fikirleri paylaştığını ve masum insanların akan kanının bir an önce durmasını diledi.



TY(SU/CK)