2009 yerel seçimleri öncesinde Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi, (ASKİ), Adana Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 99.7 hissesine sahip olduğu Beldetaş A.Ş. ortaklığında yaklaşık 1 milyon euro yatırımla, günde 100 bin şişe 2 litrelik su dolumu gerçekleştirecek tesis kurdu. Aytaç Durak o dönemde, Toroslar'dan süzülüp gelen kar sularının arıtılıp, içme suyu şebekesine verilen Çatalan İçme Suyu Tesisleri'ne ilave olarak yapılan şişeleme tesisinde şişelenen suların başta Lübnan, Ürdün, Suriye ve Irak olmak üzere, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine pazarlanacağını açıkladı. Ancak bu tesise sonraki günlerde 'baraj ve kuyu sularının satılamayacağı' gerekçesiyle ruhsat verilmedi.

Hakkında açılan soruşturmalar nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nca 28 Mart 2010'da görevden uzaklaştırılan Aytaç Durak hakkında su şişeleme fabrikasını izin almadan kurdurarak, belediyeyi zarara uğrattığı iddiasıyla 'görevi kötüye kullanmak' suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

KARAR DURUŞMASINA AVUKATSIZ ÇIKTI

Aytaç Durak, 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü karar duruşmasına avukatsız çıktı. Durak, "Ben özellikle avukatlarımın gelmemelerini rica ettim. Kendimi daha iyi savunduğum kanaatindeyim. İnanan insan, temiz olan insan, kendini daha iyi savunur. Aracıya gerek görmez" dedi.

Bilirkişi heyetinin, kamu zararı oluşmadığı yönünde verdiği rapora katıldığını belirten Durak, "Ben 21 yıldır belediye şirketlerine siyasileri sokmadım. Benim yerime gelenler, vekil olarak belediyeyi idare edenler, her 3 partiye de kota vererek şirketleri doldurdular. Belediye Meclisi'ndeki bu kişiler, şirketler için para aktarması yapabiliyorlar, oy veriyorlar, karar alıyorlar. Sonra da gidiyorlar, planı projeyi Meclis'te oylayarak geçiriyorlar. Ben hakkımda açılan bu davaların hepsinden Allah'ın izniyle beraat edeceğim. Hakimlere savcılara güveniyorum" diye konuştu.

Mahkeme hakimi, emekli Sayıştay denetçilerinden oluşan 3 kişilik bilirkişi heyetinin, kamu zararı oluşmadığı yönde verdiği raporu da dikkate alarak Aytaç Durak'ın beraatine karar verdi.

Durak'ın görevden alınmasından sonra müfettişlerin yaptığı incelemelere dayanılarak açılan 9 dava ise devam ediyor.