İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi tarafından insan hakları savunucusu Ayşe Nur Zarakolu onuruna her yıl verilen "Düşünce Özgürlüğü" ödülleri sahiplerini buldu. İstanbul İnsan Hakları Derneği'nde düzenlenen törende, KCK davası tutuklu sanığı Prof. Dr. Büşra Ersanlı, gazeteci yazar Nuray Mert, Oda TV davasından yargılanan ve geçtiğimiz Mart ayında tahliye olan Ahmet Şık ödüle layık görüldü. Törene, ödül sahipleri Ahmet Şık ve Nuray Mert'le, Akın Birdal, Eşber Yağmurdereli ve Belge Yayınevi çalışanları katıldı.

ZAFER İŞARETİ TEPKİSİ

KCK davasında örgüt yöneticisi olmakla suçlananan tutuklu sanık Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın ödülünü, kızkardeşi Sırma Ercan aldı. Ersanlı'ya ödülü, İHD eski Genel Başkanı ve İHD Onur Üyesi Akın Birdal verdi.

Nuray Mert'in ödülünü ise İHD Onur Üyesi Eşber Yağmurdereli verdi. Nuray Mert, "Büyük bir mahcubiyetle bu ödülü kabul ediyorum. Bu salonları dolduranlar insan hakları ve özgürlükler adına çok büyük bedeller ödediler. Onların yanında ödülü kabul etmek mahcubiyet" diye konuştu. Twitter'da zafer işareti yaptığı bir fotoğrafının yayınlanması ile hakkında çok konuşulduğunu belireten Nuray Mert, tekrar zafer işareti yaptı.

Ahmet Şık ise ödülünü bütün tutuklu gazeteciler adına yazar Erdoğan Aydın'dan aldı. Şık'a verilen ödülün üzerine tutuklu gazetecilerin isimleri yazıldı. Ahmet Şık, 1990'lı yıllarda İHD içinde Ayşe Nur Zarakolu'yla tanıştığını ifade etti. Şık, "2012 yılında hala bir takım insanlara düşünce ve insan hakları adına ödül veriliyor olması utanç verici" dedi. Şık konuşmasının ardından, "Beni bir örgüte sokacaklarsa, Nuray Mert'in örgütüne soksunlar" diyerek zafer işareti yaptı. Şık bu hareketi ile salondan büyük alkış aldı.