Ayasofya Müzesi'nin camiye dönüştürülmesi tartışmaları, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın İstanbul’da bir açılış töreninde yaptığı konuşmanın ardından başladı. Arınç'ın, Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'nin camiye dönüştürülerek ibadete açılacağını söylemesi, çok sayıda vatandaşın yanısıra müzenin bulunduğu Ayasofya Mahallesi sakinlerinin de tepkisine neden oldu. Ayasofya'nın müze olarak kalması gerektiğini savunan yaklaşık 50 kişi ile bir grup sanatçı, müze önünde toplanarak yaşananlara tepki gösterdi.

Müze önünde toplanan ve 'Tüm inançlara saygı duyalım', 'Huzurlu ortamı huzursuz etmeyin', 'Ayasofya dünya mirası Trabzon’un markası', '800 yıllık tarihe sahip çıkalım', 'Ayasofya Trabzon'un hoşgörüsüdür', 'Şampiyonluğumuzu aldınız, Ayasofya’mıza dokunma', 'Sayın Arınç, kupamız gitti ama müzemiz kalacak' dövizleri taşıyan grup adına konuşan Fatih Mahallesi muhtarı Zeki Batar, kültür ve turizm varlıklarına sahip çıkılması gerektiğini savundu ve şunları söyledi:

"Burası Trabzon’un kültür varlığı ve kentin dünyaya açılma penceresidir. Mahallemizde yüksek kapasiteli 2 camiimiz var. İhtiyaç camiiyse bunu her zaman yapmaya hazırız ve bu güce sahibiz. Kültür varlıklarımıza sahip çıkmalıyız. Amacı dışında bu varlıkları kullanmayalım ve kullandırtmayalım."

Protestoya katılanlardan gazeteci Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu ise Ayasofya’nın kesinlikle müze olarak kalması gerektiğini söyledi. Mollamehmetoğlu, "Müze de bizim cami de. Ayasofya müze olarak kalmalı. Trabzon tarihinin en değerli hazinelerinden biri olarak bu haliyle korunmalı, dünya insanları ile paylaşılmalı. Ayasofya’nın ibadete açılması isteyenleri yeniden düşünmeye davet ediyoruz. Ayasofya tartışmasını açanları, bu tartışmalardan kendi hesaplarına yarar umanları da toplumda gereksiz gerilim yaratacak bu tutumdan vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi.

Yapılan açıklamaların ardından kalabalık olaysız dağıldı.