Crown Plaza’da bir günlük fikir alışverişinin ardından 'Atık Yönetimi Derneği'nin temeli atıldı. PETKİM, İZAYDAŞ, İSTAÇ, Recydia, Anel Doğa, Chimirec Avrasya, Remondis, MSG Enerji ve Kiplasma firmalarının kurucu üyesi olduğu Atık Yönetimi Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Saraç, yaptığı konuşmada Türkiye’de 15-20 yıllık geçmişi olan atık sektörünün mutlaka bir kurumsallaşmaya gitmesi gerektiğini vurguladı. Saraç, atık yönetiminin pozitif ekonominin bir parçası haline geldiğini kaydetti. Saraç, "Atık sektörü bugün itibariyle onlarca şirket, binlerce istihdam oluşturmaktadır. AB normları çerçevesinde artık boşluk kaldırmayan yönetmeliklerimiz, duyarlı kamu yönetimi, çevre sorunlarını profesyonel çözümlerle destekleyen sanayicilerimiz ve elbette sğektöre yön veren güç veren çözüm üreten biz atık sektör temsilcilerinin payı büyüktür" dedi.

STANDART YARATILACAK

Neden derneğe ihtiyaç duyduklarını da açıklayan Saraç, şöyle konuştu:

"Atık sektörü adına kaçınılmaz hale gelen dernekleşme aşamasının, en az sancı ile atlatılarak, diğer sektörler arasındaki onurlu yerimizi alma zamanı gelmiştir. Sesimizi güçlü olarak duyurabileceğimiz ortak bir zemin bulmakta zorlanmaktayız. Sektörün bugünü ve geleceğine dönük aramızdaki paylaşım arzu edilen düzeyde değildir. Atık yönetimi sektörü, kendi içindeki alt sektörler bazında kapasite sorunları yaşamaktadır. Kayıt dışı olup yönetilemeyen atıkları, atık yönetimi sistemi içine yeterince çekilememektedir. Sektöre danışmanlık yapma iddiasındaki kişi ve kurumların verdiği bilgiler standart olmadığı gibi sorunları da çözememektedir. Büyük miktarlarda çıkan atıkların ekonomiye kazandırılması konusunda yeterli mesafe alınamamıştır."

KAYIT DIŞI ATIK SİSTEM İÇİNE ÇEKİLECEK

Muhammet Saraç, dernek ile birlikte sosyal sorumluluk projeleri de geliştireceklerinin altını çizdi. Saraç, "Bugün Türkiye’nin önde gelen atık yönetimi firmaları dernek çatısı altında toplanmak için hazırlıklarını tamamladı. Amacımız yönetilemeyen atıkları yasal sistemin içine çekerek, sektörü büyütmek, sektöre sözcülük etmektedir. Bir ay içinde resmi kuruluşu verilecek olan derneğimiz, üye yapılanmasını tamamlayarak Genel Kurul’a güçlü bir yapı ile girecektir. Bu oluşum için firmalarımız şirketimiz İZAYDAŞ’ın önderliğini onayladılar, şirketimize ve şahsımıza yönelen bu gurur verici güvene layık olmaya çalışacağız. Derneğimiz ihtiyaçtan doğmuştur. Sektörün sorunlarının çözümüne taliptir" diye konuştu.



BT(İÖ/BT)