İAOSB’deki 500’i aşkın fabrikaya ucuz enerji temin etmek için sanayiciler tarafından İAOSB bünyesinde kurulan Ataer Enerji A.Ş, yüzde 10’luk doğalgaz zamıyla çok sıkıntılı bir sürecin içine girdi. Kriz döneminde dahi yatırım yaparak, kriz sonrası üretim artışına hazırlanan şirketin haftanın bazı günleri üretim yapmadığı belirtildi.

Konuyla ilgili DHA’ya bilgi veren İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, şirketin şu anda serbest piyasaya satış yaptığını kaydederek,"Ancak oluşturulan fiyatlar nedeniyle bazı günlerde hiç çalışmıyor, bazı günlerde de 3- 5 saat çalıştığı oluyor. Çünkü yeni gelişmelerden kaynaklı Ataer Enerji’nin fiyatı, pazarda oluşan fiyatların üstünde kalıyor. Bu sadece Ataer için değil onun konumundaki doğalgazla çalışan tüm santraller için geçerli."

ÖNCE TEŞVİK SONRA SIKINTI

Ataer’i sanayiciye ucuz girdi sağlamak, rekabetçiliği artırmak için kurduklarını vurgulayan Uğurtaş, "Ancak bu yatırımın boşa gittiğini, heba olduğunu görüyoruz" diye konuştu. Bu tür yatırımlarda önce teşvik verilip yatırım yaptırıldığını, ardından oluşturulan piyasa ile de santrallerin çalışamaz hale getirildiğini kaydeden Uğurtaş, şunları söyledi:

"Türkiye bu kadar zengin mi ki bu yatırımları yaptırdınız? Biz kriz döneminde bile 60 megavat ilave için yatırım yaptık. Şimdi üretimde aksamalar oluyor, ancak ben korkarım ki bir sene sonra birçok santral borçlarını ödeyemez duruma düşebilir. Bizler, Ataer gibi şirketlerin en sıkışık zamanlarda enerji üreten yerler olmasını istiyoruz. O yüzden başta Enerji Bakanlığı olmak üzere yetkili kurumlar harekete geçmeli. Yoksa bu santralleri hiçbir işe yaramaz şekilde kendi kaderleriyle baş başa bırakmak ne kadar doğru? Kısa vadede en azından doğalgaz üzerindeki ÖTV’leri düşürme durumu olabilir."

ŞEKER:MAALESEF TATSIZ BİR DURUM YAŞIYORUZ

Ataer Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Şeker de, şu an tamamen kapatmanın söz konusu olmadığını, üretim yapıldığını, ancak fiyatlar yüksek olduğu için kar marjının neredeyse olmadığını dile getirdi. Önümüzdeki dönemde de dayanabileceklerini düşündüklerini ifade eden Şeker, "Şu anda da doğalgazın aşırı artışından ötürü maalesef tatsız bir durum yaşıyoruz. Ama bekliyoruz. Şu anda biz Organize Bölgesi’ne değil serbest piyasaya enerji veriyoruz" dedi.

'ZAMMI AKLIMA BİLE GETİRMEK İSTEMİYORUM'

2009 kriz yılında fiyatların dip yaptığını, ancak BOTAŞ’ın bu indirimi kendilerine yansıtmadığını savunan Şeker, doğalgaz fiyatlarındaki artışın enflasyon artışıyla bile açıklanamadığını söyledi. Şeker, "Önümüzdeki dönemde yeni bir zammı aklıma bile getirmek istemiyorum. Doğalgaz zamları bizim korkulu rüyamız. Artık bunun belli bir kritere oturtulması lazım. Aşırı artışlar yüzünden sanayiciye ucuz enerji veremiyoruz. Oysa bizim kuruluş gayemiz bu" diye konuştu.

1998 yılında İAOSB içinde üretime başlayan Ataer Enerji Elektrik Üretim A.Ş, santral gücünü krize rağmen 60 megawattan 120 megawat’a çıkarmış, saatlik üretim kapasitesini ise 480 milyon kilowattan 960 milyon kilowat’a yükseltmeyi amaçlamıştı.



BT(İÖ/COŞ)