Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 74. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreniyle anıldı. Anıtkabir'deki devlet töreni yoğun yağış altında yapıldı. Anıtkabir'deki tören, saat 08.55'de devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşü ile başladı.

Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ay- yıldızlı; kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye koydu. Atatürk'ün 74 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'de “ti” sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.

Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Gül, burada Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Büyük Atatürk, Türkiye, idealleriniz, fikirleriniz ve Cumhuriyetimizin kazanımlarından güç alarak dinamizm içerisinde yükselişini sürdürmektedir. Nitelikleri, her alandaki performansı, gelişme potansiyeli ve sahip olduğu güç unsurlarıyla Türkiye, parlak bir geleceğe kararlı adımlarla yürümektedir. Milletimiz bu özgüvenle ileriye bakmakta, ortak hedeflerde kenetlenerek modern, demokratik, müreffeh Türkiye'yi hep birlikte inşa etmektedir. Türkiye'yi muassır medeniyet seviyesinin üstüne taşımak, aziz milletimizin daima en önemli ideali olacaktır. Ebediyete intikalinizin 74. yıl dönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun."

Devlet töreninin hemen ardından Anıtkabir'in avlusunda Atatürk'ün 10'uncu Yıl Nutku kendi sesinden yayınlandı. Askeri ve sivil erkanla öğrenciler Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaparak, çiçekler bıraktı. Kalabalık nedeniyle Anıtkabir'e girmek isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu.

YARIYA İNMEYEN BAYRAK TEPKİSİ

Bu arada bayraklar, Büyük Önder Atatürk'ün 74 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'den itibaren güneşin batışına kadar yarıya indirilirken, Büyükşehir Belediyesi'nce restore edilen Cebeci sırtlarından tüm Başkent'te görülen 50 metrelik direkte yeralan dev Türk bayrağı 09.05'te yarıya indirilmedi. Anıtkabir'i ziyaret eden vatandaşlar bayrağın yarıya inmemesine tepki gösterirken basın mensuplarından bunu görüntülemelerini istedi. Türk bayrağı daha sonra saat 10.30 da yarıya indirildi. 

Başkent'te Sivil Savunma Müdürlüğüne ait sirenler saat 09.05'te 2 dakika süreyle çaldı. Bu sırada trafikteki araçlar durarak kornalarını çalarken vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu. Tüm resmi ve özel okullarda da anma programları gerçekleştirildi.

Törenlerin ardından Sıhhıye ve Tandoğan meydanlarında toplanan onbinler ellerinde Türk bayraklarıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Mozeleye çiçek bırakmak isteyen vatandaşlar, zaman zaman oluşan izdihamlardan dolayı zor durumda kaldı.

Ümit KOZAN-Selahattin BUDAKOĞLU-Hüseyin ÖZBALI/ANKARA,