Türkiye Kurbağa ve Sürüngenler Gözlemciliği ve Fotoğrafçılığı Topluluğu'nun kurucularından, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Göçmen, Türkiye'de yayılma alanı Doğu Karadeniz'de olan ve çok ender görülen Kafkas Engereği türünü Artvin Hopa'da fotoğrafladı. Kafkas Engereği'ne yönelik Doğu Karadeniz'de özellikle Hopa'da halkın çok duyarlı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Göçmen, 50- 70 santimetre uzunluğunda sarı ve siyah renkleri ile eşsiz bir güzelliğe sahip türün, ormanlar, vadi yamaçları ve bağ- bahçelerde görülebildiğini kaydetti.

Baş rengi, sarımsı yeşilimsi olan üst labailler haricinde siyah olan Kafkas Engereği'nin sırt tarafını zemin rengi, sarımsı griden tuğla kırmızısına kadar değişiyor. Başın üzerinden başlayıp kuyruk ucuna kadar giden geniş siyah dalgalı bir bant bulunan türde, aynı şekilde baş kısmından başlayarak vücudun yan tarafında da siyah bant da uzanıyor.

Yurtdışına kaçırılan ve tanesi çok pahalı fiyatlara alıcı bulan türün zehirli olduğunu da belirten Prof. Dr. Bayram Göçmen, bu türün etrafında izinsiz dolaşmanın ve yakalamanın bedelinin 33 bin lira olduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Göçmen, özellikle yabancı bilim adamlarının türü ev hayvanı olarak satmak üzere veya bilimsel çalışmalarda kullanmak için yurtdışına kaçırdığını söyledi.

Türün zehirli olduğunu da belirten Prof. Dr. Bayram Göçmen, “Ancak zehri öldürücü düzeyde değil. Lokal olarak şişmeye neden oluyor. Fakat zehrinin öldürücü dozunu belirmeye yönelik bir çalışma yürütüyoruz" dedi.