Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Moskova Devlet Üniversitesi'nin daveti üzerine gittiği Rusya'da 3 günlük ziyareti sırasında, Artuklu Üniversitesi'nin çalışmalarını anlattı. İlk olarak, Rektör Prof. Dr. Omay'ın, Moskova Devlet Üniversitesi, Asya ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü, Türk-Rus Kültür Merkezi ve Türkiye Moskova Büyükelçiliği ile bir dizi görüşmeler yaptığı öğrenildi. İki üniversitenin farklı alanlardaki işbirliği konularının ele alındığı bu görüşmelerde, ağırlıklı olarak bilimsel çalışmalara ilişkin fikir alışverişinde bulunulduğu ve aynı zamanda akademisyen, araştırmacı, yayın ve eğitim programlarının değişimini öngören üniversitelerarası ikili ilişkilerin değerlendirildiği bildirildi.

Moskova Devlet Üniversitesi'ne bağlı Asya ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mikhail S.Meyer ile de görüşen Prof. Dr. Omay, Türkiye ile Rusya arasındaki akademik ilişkilerin giderek olumlu bir ivme kazanmaya başladığını belirterek, Mardin Artuklu Üniversitesi ve Moskova Devlet Üniversitesi'nin azami işbirliği içerisinde olacaklarına inandığını kaydetti.

Moskova Üniversitesi'nin senato odasında düzenlenen ve Rus akademisyenler ile Moskova Devlet Üniversitesi yetkililerinin hazır bulunduğu toplantıda Mardin'i ve Artuklu Üniversitesi'ni slayt gösterisi eşliğinde tanıtan Prof. Dr. Omay, "Bu ziyaretin her iki üniversitenin bilim insanları arasında iletişim kurulmasına katkı sağlamasını ve nitelikli çalışmaların ortaya çıkarılması için fikir teatisine vesile olmasını diliyorum" dedi.

Türkiye ve Rusya arasındaki çok boyutlu ilişkilerin eğitim ve bilimsel boyutuna kısaca değinen Prof. Dr. Mikhail S.Meyer ise Mardin Artuklu Üniversitesi'nin son dönemlerde eğitim ve bilim alanlarında gerçekleştirdiği atılımlarından etkilendiğini belirterek, üniversitenin şehirleriyle bütünleşmesi gerektiği konusundaki hassasiyetinden dolayı Prof. Dr. Omay'ı tebrik etti.

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulan Güzel Sanatlar Akademisi'ne destek verilmesi konusunda mutabakata varılan ve diğer disiplinler için akademisyen, araştırmacı, yayın ve eğitim programlarının değişimini öngören bilimsel konularda işbirliği protokolü imzalandı.

Konuya ilişkin olarak değerlendirmede bulunan Türkiye Moskova Büyükelçisi Adnan Sezgin, Türkiye- Rusya arasında siyasi ilişkilerden ekonomik ve ticari işbirliğine, kültürel faaliyetlerden turizme, her alanda büyük ilerlemeler yaşandığını ifade ederek, "Ortadoğu'nun en saygın üniversitesi olma yolunda istikrarlı adımlarla ilerleyen Mardin Artuklu Üniversitesi'nin vizyonunu takdirle karşılıyoruz. İki üniversite arasında kurulacak akademik işbirliğine her zaman destek ve katkı sağlamaya hazırız" diye konuştu.