Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay ile Irak'ın Ankara Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Prof. Dr. Mohammad Affan Alhamdany’nin rektörlükte imzaladığı protokol kapsamında, yükseköğretim kurumları arasında bilgi ve tecrübelerin paylaşılması, öğretim elemanları ve idari kadroların eğitimsel konularda bilgilendirilmesi, burs sağlanması, ortak laboratuvar ve bilimsel çalışmaların yapılması gibi konularda mutabakata varıldığı belirtildi. Yüksek lisans ve doktora programlarında okuyan öğrencilerin mevcut eğitim ve kütüphane imkanlarından yararlanması ve bilimsel araştırma laboratuvarlarının yeni teknolojilerle donatılarak geliştirilmesinde karşılıklı desteğin sağlanmasını da öngören işbirliği protokolünde yeni bölümlerin açılmasını desteklemek suretiyle Türkçe ve Arapça dillerinde eğitimin teşvik edilmesi yer alıyor.

Irak Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı'yla imzalanan işbirliği protokolü ile ilgili olarak açıklama yapan Rektör Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, Türkiye ve Irak’ın derin tarihi, coğrafi ve kültürel ilişkilerle bağlı olduğunu söyledi. Rektör Omay, protokolle Mardin Artuklu Üniversitesi ile Irak üniversiteleri arasında bilimsel alanlarda işbirliği ve kapsamlı danışmaları geliştirmek üzere kurumsal bir çerçevenin sağlandığını ve önümüzdeki dönemlerde akademik anlamda ilişkilerin daha da genişleyip derinleşeceğine inandığını ifade etti.

Prof.Dr. Mohammad Affan Alhamdany, Irak devleti olarak Mardin Artuklu Üniversitesi ile yaptıkları protokolün yükseköğretim kurumları arasındaki mevcut ilişkilerin daha da geliştirilmesi için önemli bir kilometre taşı olarak gördüğünü söyledi. Mardin Artuklu Üniversitesinin, üzerinde bulunduğu coğrafyanın bütün medeni ve kültürel birikimlerinin izlerini taşıdığını söyleyen Prof.Dr. Alhamdany, bu özelliğin Irak üniversiteleri için bir örnek teşkil edeceğini ve üniversitelerinin yeniden yapılanmasında bu modelin yol gösterici olacağına inandığını kaydetti.