Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, CNN TÜRK'te 'Ankara Günlüğü' programında gazeteci Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı. Gaziantep'teki bombalı saldırıyla ilgili açıklamalarda bulunan Arınç, saldırının El Muhaberat-PKK işbirliği olduğu yönündeki iddiaların incelendiğini belirterek, şöyle konuştu: "İstihbaratımız ve güvenliğimiz açısından bu olaya yol açabilecek dış unsurlar da söz konusu mudur, olabilir. Kesinlikle olmaz diyemiyorum, olabilir. Öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki böyle bir olayın meydana gelmesinde şu veya bu şekilde menfaati olan kurumlar, ülkeler, devletler, kuruluşlar, böyle bir olayı üstlenmiş de olabilir bizzat yaparak, taşerona vererek yaptırmış da olabilir hatta bu işleri profesyonel yapacak insanlara da yaptırmış olabilir. İsmi geçen örgütün veya devletin, bu işte bir katkısı olup olmadığını ulu orta konuşmak yerine çok ciddi incelemeyle ortaya koymamız lazım. Çünkü adı geçen bir ülke ve adı geçen bir ülkenin istihbarat kuruluşudur. İnceleme yapılıyor. Sadece Suriye ile ilgili, bağlantılı ya da sınırlı da değil. Coğrafyamızda bu işe katkı sağlayabilecek bütün dış unsurları da neresi olursa İran da olur, yukarısı da olur, aşağısı da olur, Türkiye olarak bunu yapmak zorundayız, yapıyoruz."

PKK'NIN SALDIRIYI SAHİPLENMEMİŞ OLMASI ÇOK DOĞAL

Saldırıyı PKK'nın üstlenmemesinin doğal olduğunu savunan Arınç, örgütün toplumsal baskıdan kurtulmak için bu tarz eylemleri ilk planda reddettiğini savundu. Arınç, "Bugüne kadar pek çok eylemde yapıldığı gibi arkasında büyük acılar bıraktı. PKK'nın bunu sahiplenmemiş olması çok doğaldır. Çünkü buna benzer eylemleri hep o yapmıştır. Ama işin içine çocuklar, kadınlar girdiği zaman kamuoyunun toplumsal baskısından ve nefretinden kurtulmak için ilk planda bunu inkar etmiştir, buna benzer pek çok sivile yönelik olaylar yapmış olmasına rağmen."

İSTİHBARAT ZAFİYETİ OLDUĞUNA İNANMIYORUM

İstihbaratın yeterince değerlendirilmediğine yönelik eleştirilere katılmadığını dile getiren Arınç, istihbarat zafiyetinin eski dönemlerde kurumlar arasındaki bilgi saklama nedeniyle yaşandığını, ancak günümüzde öyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Arınç şunları söyledi: "Son 3 yıldan bu yana ve şu anda da en iyi noktasında olduğumuzu söyleyebilirim. İnsan istihbaratı, teknolojik istihbarat, bilgi paylaşımı olsun, son derece mükemmel bir akış var. Ancak her gelen haberin doğru olup olmadığının süzgeçlerden geçirilmesi, hatta çapraz sorguyla farklı kaynaklardan da teyit edilmek suretiyle kesin bilgiye ulaşılması gerekiyor. Başarılı olduğumuzu şuradan söyleyebilirim. Evet, Gaziantep'teki olayın önlenemediği anlaşılıyor, ama belki Gaziantep'teki olay kadar onlarca istihbaratın iyi değerlendirilmesi sonucunda önlendiğini söyleyebilirim. Yani önceden tedbiri alınmak suretiyle kesin bilgiye dönüştükten sonra anında müdahale etmek suretiyle önlenebiliyor."

SALDIRIYLA İLGİLİ GÖZALTINA ALINAN 7 KİŞİNİN SORGUSU SÜRÜYOR

Bülent Arınç, saldırıyla ilgili 7 kişinin gözaltında bulunduğunu belirtirken, "Şu anda bizim bulabildiğimiz tek şey tabii kamera görüntüleridir. Çekiciyi kullananlardır. Civardaki belki şahitlerin tanıklıkları olacaktır veya ele geçirilen belge, bilgi ve bulgulardan bir iz sürülecektir. Emniyet Teşkilatımız bu konuda hem teknolojik imkanlara sahip hem de bu tür ağır olayları çözebilecek güçtedir. Ama şu an itibariyle ben 5 biliyordum son anda 7 olduğu söylendi, bir şüpheli gözaltı var. Henüz tutuklanan yok, sorguları devam ediyor. İnşallah işin en kısa zamanda çözüleceği umudundayım" dedi.

 

GD (RT)