Merkeze bağlı Hayranlı Köyü'nde oturan ve 'B3' denilen yüzde 10 görme yeteneğine  sahip görme engelli Dursun Hayran, ilkokulu köyünde, ortaokulu ise taşımalı eğitimle Sivas'ta tamamladı. 6 çocuklu Hamdi-Esme Hayran çiftinin 3'üncü çocukları olan ve 4 yıl öncesine kadar köyünde yaşayan Hayran'ın Sivas Görme Engeliler Spor Kulübü ile tanıştıktan sonra hayatı tamamen değişti. Spora başlayan Hayran, Sivas'a yerleştikten sonrada liseyi dışarıdan bitirdi. Hayran, 'Milli sporcu kontenjanından' yararlanarak bu yıl CÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu antrenörlük bölümüne başladı. 4 yıl öncesine kadar köyünde tarlada çalışıp, hayvan otlatarak babasına yardımcı olduğunu belirten Hayran, "Germe Engelliler Kulübü ile temas kurduktan sonra Sivas'a gelmeye karar verdim. Burada sporla tanıştım. Onların yardımı ile spora başladım. Halteri kendime uygun gördüğüm için bu branşı seçtim. Çalışarak bir çok başarılar elde ettim" dedi.

"OKULUN İLK VE TEK GÖRME ENGELİ ÖĞRENCİSİ"

CÜ Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu antrenörlük bölümünün ilk ve tek görme engeli öğrencisi Dursun Hayran, okumayı çok istediğini belirterek, "Liseyi dışarıdan bitirdikten sonra bir araştırma yaptım ve milli sporcuların üniversiteye direk geçiş hakkının olduğunu öğrendim. İlk tercihim Cumhuriyet Üniversitesi olduğu için buraya yerleştirildim. Okula biraz çekinerek geldim. Fakat geldikten sonra yanıldığımı anladım. Arkadaşların bana yaklaşımı ve hocalarımızın benimle ilgilenmesi benim çok hoşuma gitti" dedi.

Bu güne kadar girdiği yarışmalarda 2 dünya üçüncülüğü, bir dünya dördüncülüğü ve çok sayıda Türkiye birinciliği elde ettiğini anlatan Dursun Hayran en büyük hedefinin 2013'te Pekin'de yapılacak dünya şampiyonasında iyi bir derece elde etmek olduğunu söyledi.

ANLATILANLARI KAYDEDİYOR

Bölümdeki ilk ve tek görme engeli öğrenci olmanın zorluğunu hoca ve arkadaşlarının desteği ile giderdiğini belirten Dursun Hayran, şöyle konuştu:

"Üniversitede bu bölüme görme engeli öğrenci olarak ilk ben geldim. İlk başta yabancı oldukları için böyle bir şeye biraz zorluk çektiler. Daha sonra karşılıklı konuşarak bu işi çözdük. Şimdi derslerde anlatılanları dinliyorum. Hocaların anlattıklarını cep telefonuma kayıt ediyorum, daha sonra evde tekrar dinliyorum. Zorlandığım yerlerde arkadaşlarım benim için büyük olarak yazıyor. Sınavlarda hocalarımız yanıma asistan arkadaşları veriyor. Umduğumdan çok daha güzel şeyler buldum burada." 

Hayran, okulu bitirerek özellikle engellilere yönelik çalışmalar yapacak iyi bir antrenör olmak istediğini söyledi.