Mehmet Çelikel Lisesi İzcilik Kulübü'nün Filyos tarihi üzerine hazırladığı proje kapsamında Yunanistan'dan 5, Litvanya'dan 6 lise öğrencisi geçen 23 Eylül'de Zonguldak'a geldi. Kentte çeşitli etkinliklere katılan ve ziyaretlerde bulunan öğrenciler, 'Karadeniz'in Efes'i' olarak adlandırılan Filyos Beldesi'nde M.Ö. 7'nci Yüzyıl'da kurulan Teion Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarını da izledi. Öğrenciler, projenin final bölümünde, arkeolog Prof. Dr. Sümer Atasoy başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan Roma dönemine ait tiyatroda bir oyun da sergiledi. Öğrencilerin ortak hazırlayıp sundukları tiyatro gösterisi büyük beğeni topladı. Tarihi tiyatro alanında ayrıca öğrenciler kendi kültürlerini yansıtan müzikler eşliğinde dans gösterileri sundu.

Proje sorumlusu olan Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi İngilizce öğretmeni Sinem Bakkaloğlu, proje ile Filyos tarihine yolculuk yaptıklarını ve bir farkındalık yarattıklarını söyledi. Bakkaloğlu, "Filyos gibi tarihi yerlerin, gelecek kuşaklara aktaracağımız en Aynı okun tarih öğretmeni Nalan Bozkurt Akı da şöyle konuştu:

"Bu proje Filyos tarihini öğrenme üzerinedir. Proje kapsamında gençlerimiz tarihi bir tolculuğa çıkmışlardır. Bugün 2000 yıl sonra bu tarihi amfi tiyatroda bir ilki gerçekleştirmenin heyecanını yaşadık. Biz buradan aynı zamanda bu tür tarihi dokuların korunması gerektiği mesajını verdik."



EÇ(EE/SS)