Antalya Emniyeti Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri önceki gün sabah saatlerinde Antalya, İzmir, Denizli, Kahramanmaraş, Adana ve Gaziantep'te düzenlediği operasyonda liderliğini Emin Vedat Ö.'nün yaptığı çete üyeleri Fuat Sedat Ö., Ufuk H., Ali K., Necati Ç., Hayrettin G., Ender Ö., Levent Ç., Şafak Y., Kemal G., Ali T. ve Ediz Adem E.'yi gözaltına aldı. Şüphelilerin evlerinde ve kaldıkları yerlerde yapılan aramalarda 253 manyetik şeritli kart, 8 Pos cihazı,11 dizüstü bilgisayar, kart kopyalamaya yarayan 2 Encoder cihazı, şifreleri kopyalamaya yarayan 2 Pınpad cihazı, 6 ATM kart haznesi ele geçirildi. Şüpheliler sorgularının ardından adliyeye sevk edilirken çetenin çalışma yöntemleri deşifre edildi.

RİO'YA GİDECEKLERDİ

Antalya'da polisin 6 ilde düzenlediği kredi kartı çetesi operasyonunda gözaltına alınan şüphelilerin Brezilya'ya giderek Rio karnavalına katılmaya hazırlandığı ortaya çıktı. Polisin teknik takibine yansıyan telefon konuşmalarında çete üyelerinin Rio'ya gitmeye hazırlandığı, burada hem karnavala katılmayı hemde hazırladıkları kartlarla para çekmeyi hedefledikleri ortaya çıktı.

NASIL YAPIYORLAR?

Kart vurguncularının bir çok yöntemle yaptıkları soygun, uzman polislerin takibine takıldı. Şüphelilerin elde ettikleri kart bilgilerini plastik kartların manyetik şeritlerine yükleyip kentte anlaşma yaptıkları işyerlerinde mal veya hizmet almış gibi göstererek hesabı boşalttıkları belirlendi. Kart çetesi üyelerinin ayrıca yine kendi kurdukları özellikle hediyelik eşya satan işyerleri adına bankalardan pos cihazı aldıkları bu cihazlara 'Pınpad' adı verilen şifre kopyalama cihazı yerleştirdikleri anlaşıldı. Şüpheliler önce pos cihazı yerine kart bilgisi kopyalayan 'Encoder' cihazından geçirdikleri kartı daha sonra tuzaklı pos cihazına takarak kart şifresini öğreniyor, daha sonra da bu bilgiları yükledikleri kartlarla çekim yaparak hesapları boşaltıyordu. Genelde bu çekimleri güvenliği az olan Rusya ve Tayland'da yapan şüpheliler sık sık yurtdışı gezileri yapıyor, en son olarak da Rio'ya gitmeyi planlıyordu. Çetenin üçüncü yönteminin ise kart sıkıştırma yöntemi olduğu belirlendi. Banka ATM'lerine kurdukları tuzak sayesinde kart yuvalarını değiştirip işlem yapan müşterilerin kartlarını sıkıştıran şüpheliler yardım bahanesiyle ATM'ye gelip müşterilerin kartlarını çalarak kaçıyor ve seyyar pos cihazıyla hemen işlem yaparak hesaptaki parayı alıyordu.