Bakan Binali Yıldırım, Havalimanı 2'nci Terminali Open Gate, Paralel Pisletler Taksi Yolları ve 2012 Turizm Sezonu açılışı için Antalya geldi. Saat 17.00 sıralarında Antalya Havalimanı'na inen Bakan Yıldırım, ilk olarak Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından yapılan ve araç filosu güçlendirilen Kaza Kurtarma ve Yangın Merkezi'nin açılışını yaptı. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın ve diğer protokol üyeleriyle birlikte açılış kurdelesini kesen Bakan Yıldırım açılışın ardından Man'ın Rosenbauer tipi havaalanı yangın söndürme aracına binerek aracı test etti.

Bakan Yıldırım, direksiyonu olmayan ve bir joyistik aracılığıyla kontrol edilen araçla Antalya Havalimanı'ndaki ikinci açılış noktası paralel pistler taksi yoluna geçti. Havalimanındaki iki pisti birbirine bağlayan ve altından araç trafiğinin devam ettiği üstünden uçağın geçti pistin de açılış kurdelesini kesen Bakan Binali Yıldırım, daha sonra ICF Airports'un 2'nci terminalde düzenlediği Open Gate açılışına katıldı.

'BEN ANLAMAM OPEN GATE'DEN'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, ICF Airports Antalya Havalimanı'nda yenilenen 2'nci dış hatlar terminalinin açılış töreninde konuşmasına açılışın isminde yer alan 'open gate'i açıklayarak başladı. "Şimdi buraya yazmışlar, fiyakalı open gate. Ben anlamam ondan" diyen Bakan Binali Yıldırım, kendi anladığı open gate'i şöyle anlattı:

"Benim anladığımı söyliyeyim buraya gelen misafir, yolcular daha az eziyet çekerek, daha az bürokrasi ile fazla x-raylerden geçmeden kontrollerin birinden kurtararak seyahatlerini yapmaları. 18'inci kapı, 19'uncu kapı, 20'nci, 30'uncu kapı anons yapıyorlar. Kapı numaraları değişti, çık bir daha kuyruğa gir. Tekrar kontroller. Bunlardan kurtuluyorsun. Böylece biraz daha serin şekilde seyahat etmiş oluyor. Esasında çok güzel bir iş. Burada uygulanmaya başlandı. İnsanlar daha rahat edecekler."

HAVAALANLARI VİTRİNDİR

Havaalanlarının o ülkenin vitrini, aynası olduğunu, insanların hava meydanlarına geldiğinde ülke hakkında ilk fikirleri edindiğini belirten Bakan Binali Yıldırım, "Antalya Uluslararası Havaalanı dünyanın da sayılı havalimanlarından biri. 2 paralel pisti var. Bu pistler uçak kalkışı inişi için birbirinden bağımsız olarak kullanılabilir durumda" dedi.

Ak Parti iktidarları öncesinde Antalya Havalimanı'nın tek pisti olduğunu belirten Bakan Yıldırım, "Allaha şükür şimdi herşeyi dört dörtlük durumda" dedi.

Antalya Havalimanı'nda uçakların çok dolaştığını, ama bugün açılışın gerçekleştirdikleri 2 kilometreye yakın cadde pistle bunun da sona erdiğini kaydeden Bakan Yıldırım, "Uçaklar o caddeden geçiyorlar. Şehir içinden gelen giden trafik de bu yolun altından geçiyor. Bu yol da çok güzel. Çiçek peyzajlar falan muazzam. Havalanı daha da havalanmış" diye konuşmasını sürdürdü.

İKİ MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE YATIRIM

Bakan Yıldırım, iktidarları döneminde yap- işlet- devret modeliyle Türkiye'de havaalanları ve havalimanlarına 2 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi. Yapılan bu yatırımlarını sonunda gerçekleşen kiralamalarla hazineye 10 milyar dolar da para kazandırdıklarını kaydeden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, hazinenin kasasına giren bu paralarla da Şırnak, Iğdır, Bingöl, Hakkari, Yüksekova'da yeni havalanları yaptıklarını söyledi. Bakan Yıldırım, "Niye? Memleketimizin her tarafı aynı şekilde kalkınsın diye. Havaalanları olan iller sınıf atlıyor, bir üst lige çıkıyor. Oralara da vatandaşlarımızın gitmesi lazım" dedi.

ÇİFT HANELİ BÜYÜME RAKAMLARI

Türkiye'de havacılığın son yıllarda hızla geliştiğini ve gelişmeye de devam ettiğinin altını çizen Bakan Binali Yıldırım, iç hatlarda 8.5 milyon olan uçuş sayısının 58.5 milyona ulaştığını söyledi. 33 milyon toplam iç ve dış hat uçuşları sayısının ise 118.6 milyona ulaştığını kaydeden Bakan Binali Yıldırım, havacılık sektöründe çalışan sayısının 3, cironun ise 4 kat artarak 12 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Dünyada havacılık sektörü yüzde 3 ve 5 arası değişin rakamlarda gelişirken Türkiye'de büyüme hızının çift haneleri rakamlarla ifade edildiğini kaydeden Bakan Binali Yıldırım, "Havayolu halkın yolu oldu' lafı gerçek oldu" dedi.

DİĞER KONUŞMACILAR

ICF Airports Antalya 'Open Gate' Töreni'nin konuşmacılarından ICF Genel Müdürü Alexander Laukenmann, hep birlikte çok çalışarak 2'nci terminali daha konforlu hale getirdiklerini söyledi.

IC İçtaş Genel Müdürü Fırat Çeçen, Avrupa'nın en iyisi seçilen Antalya havalimanının işletmesine talep olurken üstlendikleri sorumluluğun da bilincinde olduklarını belirtti.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, bugün gerçekleştirilen açılışlar arasında Türkiye'de ilk kez paralel pist kullanımına sahip olan Antalya Havalimanı'na iki pisti birbirine bağlayan, atından yol üstünden uçak geçen taksi yolunun açılışının yapıldığını kaydetti.

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ise Antalya için özel bir günün yaşandığını belirterek, "Diğer ülkelerde havalimanlarında karşılaştığımız muamele herkesin canını sıkıyor. Antalya'da azami 2 dakika pasaport kontrolleri, 3'üncü dakikaya sarktığında amirlerimiz müdahale etmektedir" dedi.



EB (SU/RT)