Oda başkanı Prof.Dr. Özden Şener, Ankara'da 20 kadar hastanede toplantılar düzenleyip, meslektaşları ile birlikte sağlıkta şiddetin nedenleri ve çözüm yollarının değerlendirildiğini söyledi. Prof.Dr.. Şener, Ankara Tabib Odası Yöneti Kurulu üyesi Dr. Ebru Basal ile birlikte yaptığı açıklamada, yapılan çalışmalar sırasında Ankaralı hekimlere yönelik anket yapıldığını, elde edilen sonuçlarının ise şiddetin boyutları, nedenleri ve önleme yollarına ilişkin bilgiler verdiğini söyledi. Ankara Tabip Odası, 'Hekime Yönelik Şiddetin Boyutları ve Nedenleri' anketinde, belirlenen tesbitleri şöyle açıkladı:

"Saldırıya uğramamış hekim yok. Kamuda, özelde, ASM'de, tıp fakültesinde, pratisyeniyle, asistanıyla, uzmanıyla Ankaralı 800 kadar hekimin yüzde 91'i çalışma yaşamı boyunca en az bir kez sözlü şiddete, yüzde 26'sı çalışma yaşamı boyunca en az bir kez fiziksel şiddete maruz kalmıştır. Saldırganların yüzde 18'i üniversite mezunu, yüzde 33'ü 20-29 yaş aralığındadır. Hekimlerin yüzde 98'i, toplumda her alanda şiddetin giderek arttığını düşünüyor. Hekimlerin yüzde 99'u, hekime ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin giderek arttığını düşünüyor."

SAĞLIKTA ŞİDDETİN NEDENİ

Ankette hekimlerin yüzde 98'inin, siyasilerin hekimlerin halkın gözündeki saygınlığını azaltan açıklamalarının kendilerine yönelik şiddeti arttırdığını düşündüğü görüldü.  Hekimlerin yüzde 97'sinin, siyasilerin, sağlık sistemindeki sorunların sebebi olarak kamuoyuna hekim ve sağlık çalışanlarını işaret ettiği düşüncesinde olduğu kaydedildi.

Ankete ikişkin sonuçlar şöyle sıralandı:

"Hekimlerin yüzde 84'üne göre, performansa dayalı ödeme sistemi hekime yönelik şiddeti arttırmaktadır. Yüzde 96'sına göre, aşırı hasta yükü hekime ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti arttırmaktadır. Yüzde 92'si, hastaların yüksek beklentisinin sağlık alanında şiddeti arttırdığını düşünmektedir. Yüzde 94'ü, SABİM'in sağlıktaki sorunların kaynağı olarak hekim ve sağlık çalışanlarını işaret ederek, sağlık alanında şiddeti arttırdığını düşünmektedir. Yüzde 79'u, katkı, katılım, reçete, randevu, yeşil alan gibi uygulamaların sağlık alanında şiddeti arttırdığını düşümektedir. Hekimlerin yüzde 63'ü'nün Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü politikalar ile sağlık alanında şiddet sorununun çözülebileceğini düşünüyor. Hekimlerin yüzde 26'sı, Meclis Araştırma Komisyonu ve Bakanlığın çıkardığı 'Sağlıkta Şiddet Yönetmeliğinin şiddet olgularının azaltılmasında etkili olacağına inanıyor. Hekimlerin yüzde 96'sı, sağlıkta şiddetin azaltılması için TTB'nin önerilerinin Sağlık Bakanlığı tarafından dikkate alınması gerektiği düşüncesinde."

Anket sonuçlarına göre hekimlerin yüzde 99'u, sağlıkta şiddetin azaltılması için TTB, hasta dernekleri, sendikalar ve Sağlık Bakanlığı'nın ortak hareket etmesi gerektiğine inanıyor. Açıklamada, şöyle denildi:

"Bu verilerin tümünün, TTB'nin ve tabip odalarının yıllardır söyledikleriyle tamamen örtüşmektedir. Aklın yolu birdir. Sağlık Bakanlığı'nı, Hükümeti, TBMM'yi, TBMM Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu'nu bu verileri görmeye ve TTB'nin 'artık herkesin ezbere bildiği' Yedi Acil'talebine uygun politikalar geliştirmeye, TCK'ya 'Dr. Ersin Arslan Sağlıkta Şiddeti Önleme Maddesi'ni eklemek üzere çalışmaya çağırıyoruz."

 

AY(AY/İD)