Alanya Belediye Encümeni'nin geçen yıl ekim ayında, yaz sezonunda başlamak üzere konaklama ve eğlence yerleri dışında kalan işyerlerinin kapanış saatini 24.00 olarak belirleyen kararı, eğlence mekanlarının yoğunlukta olduğu İskele bölgesindeki işyerlerine tebliğ edildi. Zabıta Müdürlüğü'nün tebliğ yazısında, karara uymayan işyerlerinin faaliyetten men edileceği belirtildi. İşyerlerini saat 24.00'da kapatmak zorunda kalan esnaf, uygulamanın haksız olduğunu ve gerekirse kepenk kapatarak karara tepki göstereceklerini söyledi. Karardan en çok etkilenen büfe, tekel bayii ve market işletmecileri disko, bar ve restoranlarda fahiş fiyatlarda su, alkollü içecek ve sigara satılmaya başlandığını belirtti.

KARAR BAR VE RESTORANLARA YARAYACAK

Alanya Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp, Alanya Belediye Başkanı AK Parti'li Hasan Sipahioğlu ile görüştüğünü ancak olumsuz yanıt aldığını kaydetti. Belediyenin bu kararından dönmesini beklediklerini belirten Yenialp, "İnsanlar buraya eğlenmeye geliyor. Gün içinde otellerinde kalan turistler, gece dışarıya çıkıyor. Dışarı çıkan turist su, alkollü içecek ve sigara alamayacak mı? Bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz" dedi. Yenialp, markette 3- 4 liraya satılan biranın barlarda 20 liraya satıldığını vurguladı. Yenialp, "Bu kadar bar ve restoranlara yaradı. Diskoda çalışan bir garson marketten 5 paket sigara alıp, çalıştığı yerde turiste 20- 25 liradan satıyor. Bazı işyerlerinin açık tutulup, bazı işyerlerinin kapatılması çifte standarttır. Noter aracılığıyla tespit yaptırıp mahkemeye başvuracağız" diye konuştu.

KARABORSACILAR ORTAYA ÇIKTI

Dim Büfe işletmecisi 72 yaşındaki Ümit Marım ise şunları kaydetti:

"İşyerini gece yarısı kapattığımızda ne kira ne de elektrik borcumuzu ödeyebiliriz. Gece barlar boşaldıktan sonra iş yapıyoruz. Biz işyerini kapattıktan sonra karaborsacılar ortaya çıkıyor. Markette 5 lira olan sigarayı karaborsacı 10 liraya satıyor. Bu uygulama karaborsayı körüklemiş oluyor. Belediye yetkilileri, işyerlerini kapatmazsak ilk seferde 1300 lira, ikinci seferde 5 bin lira ceza verileceğini, üçüncü seferde ise ruhsatımızın iptal edileceğini söyledi."

50 KURUŞLUK SU 5 LİRA

Bayraktar Market işletmecisi 34 yaşındaki Ahmet Bayraktar da "Yazın 4- 5 ay iş yapıyoruz. İşyerini kapattığımız zaman insanlar içecek ve tekel ürünlerini nereden alacak? Mecburen açık olan bar ve restorandan alacak. Benim 50 kuruşa sattığım suyu barlar 5 TL'ye satıyor. Tatile gelen insan çocuğuna suyu bardan mı alacak? İnsanlar barlara teşvik ediliyor. Birkaç barcı zengin olsun diye mi bu karar alındı. 'Küçük esnaf ne yaparsa yapasın' deniliyor" diye konuştu.

AKILLARA ZARAR UYGULAMA

Aksesuar tasarımcısı Ali Karalı ise ygulamanın küçük esnafı zor durumda bıraktığını belirtti. Karalı, "İskele bölgesinde hareketlilik saat 24.00'den sonra başlıyor. Zaten turizm sezonu 3- 4 aya düştü. Para kazanma dilimi azaldı. Bu uygulama akıllara zarar bir uygulama, gözden geçirilmeli" dedi.

BORCUMUZU BAŞKAN MI ÖDEYECEK?

Market işletmecisi 39 yaşındaki Abdullah Tunç da "Turizm bölgesinde alınan karar yanlış. Gündüzleri turistler ya dinleniyor ya da plaja gidiyor. Geceleri ise İskele bölgesindeki eğlence merkezlerine gidiyor. Bu karar uygulanmaya başladığından beri turistler bar ve restoranlardan 4-5 liraya su, 20 liraya sigara almaya başladı. Alanya'da hayat saat 03.00'e kadar sürüyor. Borcumuzu belediye başkanı mı ödeyecek? Bu karar devam ederse kepenkleri kapatacağız" diye konuştu.

TURİSTLER DE TEPKİLİ

Karara tepki gösteren yerli turist Servet Özcan ise şöyle konuştu:

"Bu karar bana çok komik geliyor. Eşimle gece dışarı çıktığımda su almak için büfe arıyoruz. Büfeler kapalı olduğu için 50 kuruşa aldığım suyu restorandan veya bardan 5 liraya alıyorum. Bunun ötesinde konuşmak istemiyorum. Çok sinirliyim."