Yabancı tatilciler, her yıl milyonlarca tatilcinin uğrak yeri olan Alanya'da, ilçedeki camileri ziyaret ederek İslam dini ve namaz hakkında bilgi alıyor. İlçede eğlenceye ayırdıkları zamanın dışında turistik çarşı ve tarihi yapıları gezen tatilciler, en fazla Alanya Kalesi'nde bulunan Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından 1231'de yaptırılan tarihi Süleymaniye Camii, ilçe merkezindeki Yeni Cami, Kuyularönü Camii'ni gruplar halinde geziyor. Kuzey Avrupa ülkeleriyle Rusya ve Polonya'dan tatile gelenlerin yoğun ilgi gösterdiği cami ziyaretlerinde, sadece bu 3 camiyi günde ortalama 300- 400 kişi ziyaret ediyor.

Turistler daha çok görsellik ve tarihi dokusu olan camileri tercih ediyor. Turistler, camiye girmeden ayakkabılarını çıkartıp kıyafeti uygun olmayanlar camilerde hazır bulundurulan şalvarlardan giyip şal örtüyor. Cami imamları ve rehber aracılığıyla İslam dini ve Müslümanlar'ın ibadetleri hakkında bilgi alan ziyaretçiler, bol bol hatıra fotoğrafı çektiriyor. Turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği camilerde, çeşitli dillere çevrilmiş İslam dinini anlatan tanıtım broşürleri bulundurularak bilgilendirme yapılıyor.

'CAMİLERE YABANCI İLGİSİNDEN MEMNUNUZ'

Alanya'da camilere turistlerin ilgisinden mutluluk duyduklarını belirten Alanya Müftüsü Ahmet Hamdi Başpınar, Alanya'ya tatile gelen yabancıların, cami ziyaretleri sırasında, oradaki ibadeti gördüklerini, caminin manevi atmosferini yaşayıp etkilendiklerini anlattı. Ezan sesinin de turistler üzerinde çok etkili olduğuna işaret eden Başpınar, "Turistler arasında ezandan etkilenerek Müslüman olanlar oluyor. Camilerde okunan Kuran'ı dinlerken gözyaşı döken yabancılar olduğu cami görevlilerimiz tarafından fark ediliyor. O manevi duyguyu farklı bir dini inanca sahip oldukları halde tat abiliyorlar" dedi.

'VİTRİN CAMİLERİMİZE ZİYARET YOĞUN OLUYOR'

Camilere gruplar halinde gelen turistlere yabancı dil bilen görevlilerin rehberlerle birlikte dini bilgi verdiğine işaret eden Müftü Başpınar, turistlerin İslam dini ve Müslümanlar'ın yaşam tarzı, ibadeti, aile hayatı ve beslenmesi gibi konulardaki sorularını yanıtladıklarını kaydetti.

Alanya Kalesi'nden bulunan Süleymaniye Camii'nin, gerek tarihi yapısı gerekse bulunduğu konum itibariyle ziyaretçilerin en fazla ilgi gösterdiği camiler arasında yer aldığını dile getiren Başpınar, Alanya'nın 'vitrin' camileri arasında Yeni Cami ve Kuyularönü Camii'nin de yer aldığını vurguladı. Başpınar şöyle devam etti:

"Bu camiler turizmin yoğun olarak yaşandığı çarşı merkezinde bulunduğu için gerek iç düzenlemesi gerekse çevre düzenlemeleriyle örnek teşkil etmekte. Yerli ve yabancı turistler, bu camilere yoğun ilgi gösteriyor. Camileri ziyaret edenlere sözlü bilgilendirmenin yanı sıra İngilizce, Almanca ve Rusça olarak hazırlanan 4 çeşit broşür ve kitapçık veriyoruz. İslamiyet'le gerçekten ilgilenenlere ve daha fazla dini bilgi öğrenmek isteyenlere kendi dillerinde hazırlanmış Kuran-ı Kerim meali hediye ediyoruz."