Doğa sporları ve doğal afetlerde gönüllü olarak arama ve kurtarma çalışmaları yapan Türkiye'nin ilk gönüllü arama kurtarma derneği AKUT gönüllüleri, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve AKUT Antalya Birim Sorumlusu Yılmaz Sevgül başkanlığında 4 gün sürecek eğitim ve tatbikat kampına katıldı. AKUT gönüllülerinin yanı sıra, çeşitli illerden sivil savunma ve arama kurtarma ekipleriyle belediyelerden katılan itfaiye görevlileri eğitime alındı.

Yılmaz Sevgül, AKUT'un temel ve ileri düzey dağ arama ve kurtarma eğitimi verilen kampının 4 gün süreceğini belirterek, kampa AKUT'a bağlı ülke genelindeki 30 birimden il ve ilçe düzeyinde üyelerin yanı sıra, itfaiye, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekiplerinden 90 kişinin katıldığını açıkladı. Kampta, ekiplere temel ve ileri düzeyde dağ arama ve kurtarma eğitimi verdiklerini anlatan Sevgül, şu bilgileri verdi:

"Temel ve ileri düzeyde hedeflediğimiz şey; dağlarda mahsur kalan vatandaşlarımızı, kaza veya kaybolma durumunda kurtarmak için verilen eğitimlerdir. Ülkemizin herhangi bir yerinde bir olay yaşandığına buraya müdahale edecek ekiplerin aynı dili aynı sistem ve teknikleri kullanması çok önemli. Burada üyelerimizin bir kazaya müdahale ederken ilk önce kendi güvenliklerini almalarını ve daha sonra nasıl müdahale edeceklerini öğretiyoruz."

Hiçbir karşılık beklemeden gönüllü olarak çalışan sivil toplum örgütlerinin, ancak yerel unsurların katkısıyla amaçlarına ulaşabileceklerine işaret eden Sevgül, "Antalya bölgesinde yaptığımız eğitim ve tatbikatlarda bize yıllardır konaklama ve yemek konusunda en üst seviyede destek veren Kadir Kaya'ya teşekkür ediyorum" dedi.

Olimpos'taki 'Kadir's Ağaç Evleri'nin sahibi Kadir Kaya da, AKUT'un sadece depremde değil, dağlarda, kayalıklarda, kanyonlarda ve yangınlarda arama ve kurtarma yapan gönüllü bir kuruluş olduğuna işaret ederek, "Ağaç evlerde çeşitli illerden 90 kişiyi misafir ediyoruz. Bizim yaptığımız taşın altına elimizi sokmak. Çünkü bu ülke bizim. Her türlü afete hazırlıklı olmalıyız. Bir insanı kurtarmanın bir dünyayı kurtarmak olduğunu bildiğimiz için bizim de bir katkımız olsun dedik" diye konuştu.