Olası bir deprem durumunda İzmir’deki AKUT ekibinin nasıl bir çalışma yapacağı, eksiklerinin ne olduğunun belirlenmesi için gerçeğini aratmayan bir senaryo hazırlandı. Tertiplenme, enkazda yaralının yerini tespit etme, enkaza yaklaşma, enkaza giriş teknikleri, yaralıyı kontrollü bir şekilde ilk yardım istasyonuna taşıma teknikleri üzerine tecrübelerini geliştirmek için hazırlanan senaryo şöyle uygulandı:

Dün akşam saat 18.30 sıralarında İzmir’de bir depremin meydana geldiği duyuruldu. 120 kişilik ekip kurtarma çalışmaları için gerekli malzemeleri almak üzere Ege Üniversitesi Kampüsü’nde bulunan AKUT depolarına gitti. Alınan malzemeleri araçlarına yükleyen ekipler, kendilerine tahsis edilen Toros’taki Afet Komuta Merkezi’ne ulaştı. Öncelikli olarak, çadırlarını ve komuta çadırını toplanma bölgesi olarak belirlenen alana kuran ekipler, ardından, telefonla iletişiminin olmadığı bölgede role kurularak telsizlerle de haberleşmeyi sağladı. Ekipler arama kurtarma köpeği 'Dark' ile birlikte enkaz altında kalan yaralıları tespit etmeye çalıştı. Yeri belirlenen yaralıya dikkatli bir çalışma sonucu ulaşan AKUT ekipleri, açılan oyuktan içeri girdi. Yaralıyı sedye ile yıkıntılardan arasından dışarı çıkardı. Birçok farklı senaryonun denendiği tatbikat sabaha kadar sürdü.

İLK MÜDAHALEDE SÜRAT, KAYBI AZALTIR

Arama kurtarma çalışmalarında en önemli unsurunun malzeme olduğunu vurgulayan AKUT İzmir lideri Ömer Karaca, "Yapılan ilk müdahale süratle olursa kayıplar en aza iner. Deprem anında ulaşım olumsuz şekilde etkileneceği için bölgelere gelen ekiplerin ve malzemelerin sevkiyatı gecikebilir. Bu nedenle İzmir’in semtlerinde ve mahallelerinde çekirdek kurtarma ekipleri ve bu ekiplerin kullanacağı malzemelerin bulundurulması önemlidir" dedi.

Sürekli olarak tatbikat yaptıklarını belirten Ömer Karaca, "AKUT olarak İzmir’de 10 yıldır faaliyet gösteriyoruz. 120 kişilik arama kurtarma gönüllüsü ile çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Bu tür tatbikatlar ile yeni arkadaşlarımıza stres eğitimi veriyoruz. Baskı altında gerilimi yaşatarak onların sabır ve tahammül sınırlarını zorluyoruz. Böylece onların bir deprem anında ilk müdahale esnasında uzun süre dayanıklılıklarını ölçmeye çalışıyoruz. Personelimize bu tatbikatlarda sesli arama, enkaz altını dinleme ve köpekli arama gibi çalışmaların yanı sıra enkaz altında bulunan yaralıların sedyeyle nasıl taşıyacakları konusunda eğitim veriyoruz" diye konuştu.



KÖ(İÖ/CK)