İç karışıklıkların sürdüğü Suriye'de muhalifler ile ordu birlikleri arasında yaklaşık 1 ay önce Rakka İlçesine bağlı Telebyad'da çatışmalar başladı. Şiddetli çatışmaların ardından muhalifler Akçakale Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan Telebyad Sınır Kapısı ile ilçe genelinde kontrolü ele geçirdi. Muhaliflerin kontrolü ele geçirmesinin ardından ordu birlikleri Telebyad'a yönelik top atışları başlattı. Zaman zaman yapılan top atışları sırasında sınırı aşan şarapnel parçaları, Akçakale'deki bazı evlere isabet etti, hasara yol açtı.

Suriye'den atılan bir havan mermisi 28 Eylül'de ilçe merkezine düştü ve 20 kadar evle işyerine zarar verdi, vatandaşlar arasındaki tedirginliği arttırdı. Son olarak geçen çarşamba günü Suriye tarafından atılan top mermisi ilçe merkezindeki bir eve isabet etti ve patlamada 2'si kadın 3'ü çocuk 5 kişi öldü, 13 kişi yaralandı. Bu olay üzerine Türkiye angajman kuralları kapsamında, Suriye'ye karşılık olarak top atışı yaptı.

SINIRDA YOĞUN GÜVENLİK

Çatışmaların sürdüğü Suriye'den kaçarak Türkiye'ye kaçak yollarla geçmeye çalışan Suriyeliler için jandarma birlikleri sınırda yoğun güvenlik önlemi aldı. Sınırdan kaçak olarak Türkiye'ye geçmek isteyen Suriyeliler uzaklaştırılırken, çadır kente yerleşmek için gelen sığınmacılar da sınırda minibüslere bindirilip, Süleyman Şah Çadır Kente yerleştirildi.

Türkiye tarafından muhaliflere yardım götürmek isteyenlere de sınır hattında önlem alan jandarma tarafından izin verilmedi. İlçe merkezinde ise polis ekipleri sınırdan kaçak olarak geçen Suriyeliler'in tespiti için sokaklarda kimlik kontrolü yaptı. Suriyeli olduğu belirlenenler, işlemleri yapıldıktan sonra çadır kente gönderildi.

HIRSIZLIĞA KARŞI DEVRİYE

Yaşanan olayların ardından vatandaşların evlerini boşaltmasını fırsat bilen hırsızlara karşı da güvenlik önlemleri artırıldı. Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'nden takviye olarak ilçeye gönderilen polisler, sınıra yakın noktadaki sokaklarda devriye görevi yapmaya başladı. Boşaltılan evlerin çevresinde sürekli dolaşan polisler, halen evlerinde oturan vatandaşları da hırsızlık olaylarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Vatandaşlar ise çatışmalardan dolayı hırsızlık olaylarının yaşanmasından üzüntü duyduklarını söyledi.

SESSİZLİK SÜRÜYOR

1 aydır çatışmaların tedirginliği ile sınıra yakın noktada evlerin boşaldığı Akçakale'de, son 2 gündür top, mermi ve havan seslerinin susmasıyla huzur yaşanıyor. Dün akşam saatlerinde Suriye tarafından duyulan 3 top sesinin oluşturduğu kısa süreli tedirginlik, ilerleyen saatlerde atış yapılmaması ile son buldu.

HAYAT NORMALE DÖNÜYOR

Çatışmaların tedirginliğe yolaçtığı Akçakale'de, son günlerde sakinliğin hakim olmasıyla birlikte esnaf da işyerlerini açmaya başladı. Normal hayatlarına dönmeye başlayan esnaf, sınır hattında bulundukları için tedirginliklerinin kısmen devam ettiğini ifade etti. Huzur istediklerini anlatan esnaf, "Dükkanlarımızı açtık, çatışmaların ardından burada hayat tam anlamıyla olmasa da hayat normale dönmüş gözüküyor. Türkiye'nin yaptığı misillemenin ardından top sesleri kesilmeye başladı" dedi.

Çatışmalardan dolayı eğitime ara verilen Akçakale'de öğrenciler ise biran önce okullarına dönmek ve derslerine başlamak istediklerini söyledi.

OKULLAR PAZARTESİ AÇILIYOR

Öte yandan, pazartesi günü ilçedeki okullarda yeniden eğitime başlanacağı bildirildi. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, son 1 aydır eğitimin aksadığı ilçede, velilerin ve mahalle muhtarlarının görüşlerinin de dinlenmesinin ardından okulların açılmasının kararlaştırıldığını kaydetti. Yetkililer, tatil uygulamasının sınıra sıfır noktada bulunan az sayıdaki okulda devam edebileceğini de bildirdi.

AKÇAKALE'YE PSİKOLOJİK DESTEK VERİLECEK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da, son 1 aydır çatışma tedirginliğinin hakim olduğu ve Suriye'den gelen top mermisi düşmesiyle 5 kişinin yaşamını yitirdriği Akçakale'ye psikolojik destek sağlamak amacıyla harekete geçti. Bakanlık tarafından, Suriye sınırındaki Akçakale'ye; psikolog, sosyolog, sosyal çalışma ve çocuk gelişim uzmanı 50 kişilik bir ekip gönderilecek. Bakan Fatma Şahin'in talimatıyla ilçeye gelecek uzman ekibin, sınır hattında yaşayanlarla tek tek görüşerek psikolojik ve sosyal destek vereceği bildirildi.

SURİYE ASKERİNİN İNFAZI KAMERADA

İç karışıklığın sürdüğü Suriye'de, muhalif askerlerin yakaladığı ve Suriye ordusuna bağlı asker olduğu iddia edilen bir kişinin öldürülmesi cep telefonu kameralarıyla kaydedildi. Akçakale'nin karşısında bulunan Telebyad'da yakın zamanda çekildiği iddia edilen görüntülerde; bazı muhalifler Esad'a bağlı asker olduğunu iddia ettikleri elleri bağlı, sivil kıyafetli bir kişiyi, otomobilin bagajından çıkardıktan sonra, yerleşim alanlarının yanındaki boş bir arazide tabanca ve kalaşnikof tüfekten açtıkları ateş ile öldürüyor. Yerleşim alanlarındakilerin de görüldüğü infaz sırasında, bazı muhaliflerin öldüğünü anladıkları, asker olduğu iddia edilen kişiye kurşun yağdırmaya devam ettikleri görülüyor.



(HK/AAA)