AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, 27 Temmuz günü Çanakkale Kordonboyu’nda, 'İstanbul Komşularıyla Güzel' adı altında bir iftar düzenledi. Cumhuriyet Meydanı için Belediyeye yaptıkları başvuruya ret yanıtı alan AK Parti, bunun üzerine iftarın rotasını yeni düzenlenen Kordonboyu’na çevirdi. AK Parti, kordon boyundaki iftara 6 bin 500 kişinin katıldığını duyurdu. AK Parti Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Adnan Öncü, yemek sonrasında ortaya çıkan çöplerin alınması için Çanakkale Belediyesi'nin çöp kamyonu göndermediğini ve çözümü AK Partili Eceabat Belediyesi'nden çöp kamyonu getirmekte bulduklarını belirterek tepkisini dile getirdi.



Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise parti binasında bugün düzenlediği basın toplantında konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Gökhan, sürecin AK Parti Merkez İlçe Başkanlığı'nın 16 Temmuz tarihinde Belediyeye gönderdiği, Ramazan ayında düzenleyecekleri iftarla ilgili gerekli izin talebi dilekçesiyle başladığını belirtti. Barbaros ve Cevatpaşa mahalleleri için istenilen izinleri verdiklerini, Cumhuriyet Meydanı için gelen talebi ise reddettiklerini belirten Başkan Gökhan şöyle konuştu:

"AKP, Barbaros ve Cevatpaşa mahallelerinde belirtilen yerlerde iftar yemeklerini verdi. Biz de iftarlardan sonra gerekli temizlikleri yaptık. 27 Temmuz'da Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlemeyi düşündükleri, ancak izin vermediğimiz iftar yemeğiyle ilgili, 27 Temmuz tarihinde öğleden sonra saat 15.02'de Vilayetten Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü imzalı bir yazı geldi. Bu yazıda, 'AK Parti İl Başkanlığı'nın 26 Temmuz tarihli dilekçede belirtilen 27 Temmuz tarihinde Kordonboyu’nda iftar yemeği düzenlenmesi talebinin Valilikçe uygun görüldüğü' yazıyordu. Yani bizden hiçbir şekilde izin talebi olmayan Kordonboyu’nda iftar yemeği için Valilikten izin almışlar. Aynı gün yarım saat sonra ben de Valiliğe, 'AKP İl Başkanlığı tarafından verilecek olan ve makamınızca da uygun bulunan programla ilgili organizasyonun, yeni düzenlenmiş kordonumuza fiziki hiçbir zarar vermemesi, yüksek tonajlı araçların kesinlikle yürüyüş alanında bulundurulmaması, masa düzeninin kent halkının yürüyüş ve gezinti özgürlüğünü kısıtlamaması hususunda gereğinin yapılmasını, ayrıca organizasyon itibariyle gerçekleşecek görsel, çevresel kirlilikten, yaşanacak trafik yoğunluğundan sorumluluk almayacağımızı bilgilerinize arz ederim' şeklindeki yazıyı yolladım. O akşam 4-5 TIR yeni yapılan gezinti alanının üzerine çıkıp malzemeleri indirmeye başladı. Biz belediye zabıtası kanalıyla müdahale ettik. Polis de müdahale etti. Sayın Vali de bu konuda talimat vermiş ve TIR'lar indi. Sonra iftar programı yapıldı. Ben ve eşim eve giderken her yerin pislik içinde olduğu manzarayı gördüm. Ben partililere, 'çöplerinizi toplayıp poşetlere koyun, çöp arabası gelip alacak' dedim. Sonra baktık yarı şov, yarı sinirlilik ve yarı mecburiyetle o alanı temizlediler. Sonra da Eceabat Belediyesi'nden araç çağırıp çöpleri götürmüşler. Şimdi Çanakkale Belediyesi'nin izin vermediği bir alanda, bu kentin parti temsilciliğinin dışında, İstanbul'dan gelen partililerin finanse ettiği ve bir organizatörün yaptığı bir eylem içerisindeki tüm temizliği onlar yapmalıdır. Çünkü ben izin verdiğim iftar yemeklerinde gerekli düzeni sağladım ve temizliği yaptım. Ama benim iznim olmadığı ve uygun bulmadığımız bir yerde yapılan iftarın gereğini tabi ki kendileri yapacaktır. Sonunda AKP'lilerin bu anlamsız tepkilerinde ne kadar haksız olduğu ortaya çıktı." dedi.

'DİNİ İSTİSMAR YEMEĞİ'

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bunun kendisinin dini anlayışına göre bir iftar yemeği olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bir AKP şov yemeğidir. Dini istismar yemeğidir. Bütün halkı çağırıp da parti logosunu oraya koyarsanız, partiye üye masası koyarsanız, bunlar dinin siyasete alet edilmesinin tipik örneğidir. Sayın savcılar bu noktayı dikkatle izlemelidirler. Çanakkale halkının çok büyük bir bölümünün kınadığı, ayıpladığı ve dinimizce de uygun olmayan bu şov yemeğinin hesabını AKP önümüzdeki seçimlerde verecektir. Çünkü Çanakkale halkı dini duygularının sömürülmesinden hoşlanmaz. Ben taşımalı yandaşlarla, taşımalı iftar programlarını bu kentte görmek istemiyorum. Önümüzdeki yıl daha büyük sıkıntılar yaşamamız için şimdiden uyarıyorum. Bu yıl ki kadar hoşgörülü davranmayabiliriz."

'VALİYİ DE ANLAMADIM'

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kordonda iftar yemeğine izin veren Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna'yı da anlayamadığını söyledi. Gökhan şöyle konuştu:

"Sayın Valimizin de belediyenin, yerel yönetimin, halkın iradesinin temsil edildiği yerde, biraz önce anlattığım nedenlerden dolayı kamuya ait açık alanlarda, kamunun rahatsız edileceği bir biçimde yapılan bu tür etkinliklere, bana rağmen, belediyeye rağmen 'evet' demiş olmasını da açıkça yadırgadım. Çünkü Sayın Valimize de arz etmiştik bunun uygun olmadığını. Başka alanlar göstermiştik. Ama inadına, sanki özellikle şov yapmak için açık alanları tercih etmeleri, niyetlerinin iftar vermek değil şov yapmak olduğunu net bir biçimde ortaya koymaktadır."

CHP'Lİ VEKİLDEN İLGİNÇ DUA

Basın toplantısında daha sonra konuşan CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, olaya ilginç bir yaklaşım gösterdi. Soydan, dinin tüccarlığını yapmadıklarını ifade ettikten sonra partililere, "Sizlerle bir duayı paylaşmak istiyorum" dedi, ardından da, "Allah bizi kaynağı belli olmayan paralarla verilen iftar yemeklerinden uzak tutsun" diye dua yaptırdı.

Basın toplantısına CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ve Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder ile çok sayıda partili katıldı.

BG(İÖ/COŞ)