Türkiye genelinde yaşanan doğal afetlere karşı kalifiye personel yetiştirilmesini amaçlayan ve bu kapsamda Erzincan Üniversitesi bünyesinde 2010 yılında ilk mezunlarını vermeye başlayan Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümü ön lisans öğrencilerinden oluşan 30 kişilik öğrenci grubu, Erzincan sokaklarında ilginç bir gösteriye imza attı. KPSS için Devlet Personel Başkanlığı tarafından mezun oldukları okulların kodları tanımlanmayan öğrenciler, duruma tekpi gösterdi.

Öğrenciler, "Afet var, afetçiye kadro yok", "Acil durum var, afetçiler yok", "Sesimizi duyun" dövizleri ile Saat Kulesi önüne kadar yürüdü. Kule önüne gelen grup, bir anda hareketsiz kalarak protesto gösterisinde bulundu. Yaklaşık 5 dakika 'hareketsizlik' eylemi yapan öğrenciler adına Merve Sancak açıklama yaptı.

"AFETZEDELERE 'BİZ BURADAYIZ' DEMEK İSTİYORUZ"

Sancak, seslerini duyurmak için bu yola başvurduklarını belirterek, "Ülkemizin ilk ve tek ön lisans programı olan Erzincan Üniversitesi Acil Durum ve Afet Yönetimi mezunları olarak bizlere kadro tanımı yapılmamaktadır. Kadro tanımımız olmadığı için AFAD ve il müdürlüklerine aldığımız bu diplomayla atanamamaktayız. Sayın Başbakanımız size sesleniyoruz. Afetlerde ‘Sesimi duyan yok mu’ diye seslenen afetzedelere 'Biz buradayız’ demek istiyoruz. Bizlerde bu ülkede farklı alanlardan üniversite diploması almış diğer arkadaşlarımız gibi, eğitim aldığımız alanda görev yapmak istiyoruz. Elimizdeki diplomayı çerçeve yapıp, evlerimize asmak istemiyoruz. Bu alanda aldığımız eğitimle, kendimize olan güvenimizle, bu ülkenin afetlerle ilgili kaderini değiştirmek istiyoruz. Doğal afetler kaderimiz olmasın. Tedbirimizi alalım, bu alanda yetişmiş uzman elemanlara yer verin. Yani en doğal hakkımız olan Afet ve Acil Durum il müdürlüklerinde uzman mezunlar olarak görev almak istiyoruz. Bu ülkenin bizlere, bizimde kadro tanımına ihtiyacımız var" diye konştu.

REKTÖR: ÖRNEK TEPKİ, ARKALARINDAYIM

Öğrenciler daha sonra Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu’nu ziyaret ederek sorunlarını aktardı. Rektör Çapoğlu ise yaptığı açıklamada öğrencilerin ortaya koyduğu tepkiyi önemsediğini ifade ederek, “Bu örnek bir tepkidir. Öğrencilerimiz dertlerini ilgili yerlere duyurmak için kendileri alışılmışın dışında bir aktivite ile bu seslerini duyurmaya çalıştılar. Sorumlular olarak, öğrencilerimizin bu şekilde çağdaş bir tepki ortaya koymalarını önemseyip bu tepkiye kulak vermemiz gerekiyor. Ben onlarla beraberim sonuna kadar arkalarındayım. Bu işin çözümü için hala görüşmelerimiz devam ediyor. İlgililer inşallah bu sese bir kulak verir, vereceklerine de inanıyorum” dedi.