"BUGÜN İTİBARİYLE 24 BİN 200 CİVARINDA GÖÇ EDENLERİN SAYISI"


Suriye'den göçlerin devam ettiğini belirten Oktay, "Bugün itibariyle 24 bin 200 civarında göç edenlerin sayısı. Biliyorsunuz Hatay'da altı bölgemizde çadır kentlerimiz vardı. Daha sonra sayı artmaya başlayınca, Sayın Başbakanımızın talimatıyla bir konteynır kent kurmaya karar verdik. Şu anda orada harika bir yerimiz var uluslararası standartlarımızın çok çok ötesinde. Biz onları misafir olarak ağırlıyoruz. İstedikleri zaman gelebilecekleri istedikleri zaman gidebilecekleri bir ortam. Şu anda Kilis'teki konteyner kent de faaliyete geçti. Kilis'teki sayı 9 bine ulaştı. Sayı sürekli arttığı için, Kilis de yeterli değil. Bu sefer Gaziantep Islahiye 'de bir çadır kenti kurduk. Şu anda 5 bin 500 civarında da orada sayımız var. Son 1-1,5 haftadaki yoğun artıştan dolayı dördüncü çadır kentimizi de faaliyete geçirmek zorunda kaldık. O da Urfa'da Ceylanpınar'da bir çadır kentimiz" dedi.


Suriyeli, sığınmacılara uluslararası yardım kuruluşlarının yardımı olup olmayacağı sorusunu da yanıtlayan Oktay, "Bu sayının çok daha artıyor olması Türkiye'nin sadece kendi başına tüm bunun maliyetinin altından kalkması anlamına gelmiyor. Maliyetleri paylaşmada BM noktasında yardımlara açık olabiliriz" diye konuştu.


"RİSK PLANLAMALARIMIZ VAR"


Sayının daha da artması üzerine risk planlamaları olduğunu kaydeden Oktay, "Biz olayı çok önceden takip ediyoruz. Ne olabileceği ile ilgili gerekli öngörülerde bulunuyoruz ve alt yapımızı da ona göre hazır etmeye çalışıyoruz. Bu sayının ne kadara kadar çıkacağı konusu siyasi bir olaydır. Benim birşey söylemem doğru olmaz. Biz olayın teknik boyutuyla ilgileniyoruz ve misafirlerimizi rahat ettirmeye çalışıyoruz. Gönül arzu eder ki sayı artıyor olmasın, bu olay en kısa sürede çözülüyor olsun. Misafirlerimiz de kendi yurduna dönüyor olsun" diye konuştu.