Haftanın belirli günlerinde biraraya gelip “Alkoliğin halinden alkolik anlar” diyerek 20 yılı aşkın süredir konuşarak terapi yapan Adsız Alkolikler Derneği üyeleri, sadece alkol bağımlılarını değil, onların aileleri ve çocuklarını da terapi kapsamına alıyor. İzmir, Muğla, İstabul ve Antalya başta olmak üzere alkolik olduğu için sosyal yaşamında pek çok sorun yaşayan her türlü meslek grubu ve yaştan insanı biraraya getiren Adsız Alkolikler Derneği, özellikle kadın ve genç alkoliklere yoğunlaşırken cezaevlerinde de terapiler yapmak istiyor. Dernek üyeleri ayrıca 2-3 Haziran 2012 tarihlerinde Burhaniye Ören’de buluşmaya hazırlanıyor.

TÜRKİYE’DE 400 “AYIK” VAR

Kuruluş ilkeleri gereği isim ve fotoğraf vermeyen adsız alkolikler, dünyada gruplar halinde çalışma yürütebiliyor, ancak Türkiye’de yasalar gereği dernekleşerek biraraya gelip terapi yapabiliyorlar. DHA’ya çalışmaları ve kendileri ile ilgili bilgi veren beş Adsız Alkolikler Derneği üyesi, Türkiye’deki alkolizm sorununun boyutlarına da dikkat çekti. Dernek olarak AMATEM’lerle birlikte çalıştıklarını, tek seferde tedavisi olmayan ve ömür boyu terapi gerektiren alkolizmle mücadele için buralardan da kendilerine yönlendirme yapıldığını söyleyen Adsız Alkolikler, Türkiye genelinde 300-400 kişi civarında üyeleri bulunduğnu söyledi. Alkole yeniden başlayanları 'geriye dönüş yapanlar' olarak, bırakmayı sürdürenleri ise 'ayık' olarak tabir ettiklerini anlatan Adsız Alkolikler, 300-400 'ayık' dışında tedavi olması gereken binlerce insan olduğuna dikkat çektiler.

AİLELER DE TERAPİDE

Alkol bağımlısı ile sosyal içiciliğin karıştırılmaması gerektiğini de vurgulayan Adsız Alkolikler, “Alkolizm tedavisi mümkün olmayan, sadece durdurulabilen, kurnaz, şaşırtıcı, aldatıcı ve ölümcül bir aile hastalığıdır. O yüzden alkoliklerin kendi arasında grubu olduğu gibi, onunla yaşayan alenon dediğimiz veya onların çocuğu olan aletin dediğimiz kimselerin de kendi içinde grup terapileri oluyor. Alkoliği en iyi anlayan yine bir alkolikse hangi meslek grubundan olduğu önemli değil. Aramızda tıp doktoru, psikolog ve asker gibi pek çok meslek grubunun yanı sıra şarap parası toplayan bir evsiz de var” dediler.

MASRAFLARI GÖNÜLLÜLER KARŞILIYOR

Derneği nasıl finanse ettikleri konusunda da değerlendirme yapan Adsız Alkolikler, “Biz alkolik olmak için çok para ödedik. Grubumuz gönüllülük üzerinden finanse ediliyor. Parası olmayan toplantılardaki bağış kutusuna hiç katkı koymayabilir ama şimdiye kadar bu konuda bir sorun yaşamadık. Bizim ilkemiz her grup kendine yetmeli. O yüzden kesinlikle ayni ve nakdi yardım almıyoruz. Talep edenlerle bağlantımız olmadığını da Valilik dahil her kanala duyuruyoruz” yanıtını verdiler.

KADIN ALKOLİKLER GİZLENİYOR

Türkiye’de kadın alkoliklerin kendini deşifre etmesinin de çok zor ve bu yüzden bu tür gruplara ulaşarak tedavi olma konusunda daha dezavantajlı olduklarına değinen Adsız Alkolikler, “Alkolikler illa berduş insanlar gibi görülüyor, kimse kendine yakıştıramıyor. Hele bizim toplumumuzun kültürel özelliklerinden kaynaklı kadınlar hastalığını kabullense de bırakın grup terapisine hastaneye bile başvuramıyor. Bu sorunun da aşılması gerekiyor” dediler.

“CEZAEVLERİNE GİREMİYORUZ”

Kadınların dışında cezaevlerinde de binlerce alkoliğin bulunduğunu ancak Adsız Alkolikler olarak grup terapisi yapamadıklarına da dikkat çeken Adsız Alkolikler, “Bir hafta, beş ay, on sene alkol almazsanız alkolik olmaktan kurtulduğunuz anlamına gelmiyor. Biz cezaevlerine giremiyoruz ama orada desteğe ihtiyacı olan çok insan var. Alkolizmden kurtulmak için çok iyi değerlendirilebilecek bu alan “nasıl olsa alkole ulaşamıyor o yüzden tedaviye gerek yok’ gibi bir mantıkla es geçiliyor. Bu da son derece yanlış” değerlendirmesini yaptılar.

Türkiye’deki pek çok alkoliğe de seslenen Adsız Alkolikler, internet siteleri ve orada yer alan iletişim bilgileri ile kendilerine ulaşılabileceğini, alkolden kurtulmak için başka insanların desteğine mutlaka ihtiyaç olduğunu da sözlerine eklediler.



BT(İÖ/AAA)

 


bt (iö)

FOTO