Temmuz dönemi su faturalarının ilk ulaştığı mahallelerden Sucuzade'de yaklaşık 40 kişi, su bedellerinin yanında katı atık uzaklaştırma bedellerini görünce şaşkına döndü.

Uygulamaya sert tepki gösteren vatandaşlardan emekli işçi Cumali Demirkıran "Çevre temizlik vergisinin yanı sıra şimdi de katı atık uzaklaştırma bedeli faturaya yansıtılmış. Üstelik bu vergiden bir de yüzde KDV alınıyor. Uygulamanın iptali için dava açacağız" dedi. Aynı mahallede market işleten Ramazan Ağırman ise 6 aya yakın süredir kiracı bulamadığı için boş duran evine su parası gelmezken, katı atık uzaklaştırma bedelinin gelmesini kabul edemediğini söyledi.

İş yerine gelen katı atık toplama bedelinin su faturasından fazla olduğunu belirten Ağırman, "Benim boş duran evime de fatura çıkarmışlar. Burada kimse oturmadığı halde zaten burası için çevre temizlik vergisi ödüyorum. Bir de katı atık toplama bedelini neden ödeyeyim? Ayrıca iş yerime gönderilen katı atık toplama bedeli de su faturamdan fazla. Güleyim mi, ağlayayım mı bilmiyorum" diye tepkisini dile getirdi.

Seyhan Belediye Meclisi'nin mart ayında kabul ettiği karara göre belirlenen tarifede meskenlerden 3.15 lira, hastanelerden 500 lira, düğün salonlarından 100 lira, marketlerden 300 lira, kamu kuruluşlarından 245 lira, tıp merkezlerinden 200 lira, bankalardan 750 lira, otellerden sınıflarına 250-750 lira katı atık uzaklaştırma bedeli isteniyor.

Seyhan Belediyesi yetkilileri ise 2872 Sayılı Çevre Kanununun 11'inci maddesi ve Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik gereğince katı atık tarifelerinin belirlendiğini, Seyhan özelinde bir uygulama olmadığın ve ülke genelinde birçok belediyenin de bu uygulamaya geçtiğini bildirdi.


MK(BY/AK) (FOTOĞRAFlı)