Adana Büyükşehir Belediyesi'nin Altın Koza etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve dün akşam açılışı yapılan festivalde, 'Adana'yı Seviyorum' ve 'Heykelimi Geri İstiyorum' temaları işlendi. Festival açılış töreninde, 1882 yılında Tepebağ Ortaokulu'nun inşaatı sırasında bulunarak patates çuvalı içinde ABD'ye kaçırılan 'Mısırlı Hemşire Satsneferu Heykeli'nin geri getirilmesi için imza kampanyası başlatıldı. Kampanyanın ilk imzasını Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz attı.

AÇILIŞ ETKİNLİKLERİ

Türkiye'de mizaha yön veren karikatüristlerden Turhan Selçuk'un 'Söz Çizginin' adlı eserleri Büyükşehir Belediyesi Sanat Fuayesinde eşi Fürüzan Selçuk'un sunumuyla sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Fürüzan Selçuk, eşi Turhan Selçuk'la ilgili anılarını anlattığı konuşmasında, duygulu anlar yaşadı.

'İranabak' adlı 100 fotoğraftan oluşan sergisi 75'inci Yıl Sanat Gelerisi'nde açılan belgesel fotoğrafçısı Özcan Ağaoğlu da, 4 yılda tamamladığı çalışmasının, sosyal hayat, uyuşturucu ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri bölümlerinden oluştuğunu söyledi.

Ağaoğlu'nun 'İranabak' isimli sergisini gezen Başkan Vekili Aldırmaz, Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Süleyman Sönmez, yazar Fürüzan Selçuk, bürokratlar ve sanatseverler fotoğrafları beğeniyle izledi. Fürüzan Selçuk ve Özcan Ağaoğlu, ayrıca sanatseverler için kitaplarını imzaladı.

'ADANA SANAT VE SANATÇI KENTİ'

75'inci Yıl Sanat Galerisi'ndeki fotoğraf sergisinin ardından etkinlikler Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda devam etti. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Adana'nın sanat zenginliği olan bir kent olduğunu söyledi. Kentte gezildiğinde, her yerde sanatı, sanatçıyı ve sevgiyi görmenin mümkün olduğunu belirten Aldırmaz şöyle konuştu:

"Hiçbir şeyimiz yoksa, zengin bir sanatçı geçmişimiz var. Bunun bir göstergesi olarak da bu etkinliğin organizasyonunu gösterebiliriz. Organizasyona katılan arkadaşlarımızın yanı sıra 35 sivil toplum kuruluşu bu etkinliklerin oluşumuna destek veriyor. Bir şeyi kendi paramızla ve imkanımızla birlikte yaptığımız zaman daha faydalı ve gerçekçi olacağına inanıyorum. Tabi, burada çok güzel bir ortam var. Sanatın, ustalarının buluştuğu, konuştuğu bir yer. İftihar ediyoruz. Bizim en büyük zenginliğimiz, işte bu sanatçılarımız ve vermiş oldukları eserlerdir. Gayet tabi 1882 yılında Tepebağ Ortaokulu'nda temel kazısı sırasında, buradan alınıp patates çuvalına konarak götürülen hemşire heykelimizi geri isteyeceğiz. Kültür Bakanımız da bu konuda çok duyarlı. Kendisinin de bize destek olacağına inancımız tam. İnşallah önümüzdeki günlerde de bu çalışma sonuca ulaşır."

Gecede, Altın Oran Doğa Grubu'nun 'Toroslar'ın Nadide Çiçekleri' adlı slayt gösterisi gerçekleşti.

Salonu dolduran davetliler, ilgiyle izledikleri gösterinin ardından ünlü tiyatro sanatçısı Genco Erkal'ın 'İnsanlarım' adlı tek kişilik oyununu izledi. Erkal, sahnedeki performansıyla ayakta alkışlandı.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz gecenin sonunda Genco Erkal'a gösterdiği performans ve festivale sağladığı katkı için çiçek vererek teşekkür etti.



CK(OA/SS)