Adalet Bakanlığı, CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba, Aytuğ Atıcı, Melda Onur, Nurettin Demir'in Ankara 1, 2 No.lu F Tipi, Ankara Kadın Kapalı, Bolu F Tipi, Kocaeli 1 ve 2 No.lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında açlık grevi eyleminde bulunan hükümlü / tutukluları ziyaretleri sonrasında, 01 Kasım 2012 tarihinde yapmış oldukları basın açıklamasında; "Eylemcilerin iaşe bedellerinin Adalet Bakanlığı tarafından kesildiği, açlık grevine başlamadan önce Adalet Bakanlığı'na ve Başbakanlığa dilekçe vererek iaşe bedellerinin kendilerine limon, şeker ve su olarak verilmesini istedikleri ancak bu taleplerinin reddedildiği, önemli sağlık sorunları yaşadıkları ve en fazla kilo kaybının 18, ortalama kilo kaybının ise 10 kilogram olduğu" iddiaları ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.


"AÇLIK GREVİ EYLEMİ YAPAN 682 HÜKÜMLÜ VE TUTUKLU BULUNUYOR"


Bakanlık. 2 Kasım 2012 tarihi itibariyle 67 ceza infaz kurumunda açlık grevi eylemi yapan 682 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu belirtti. Kocaeli 1 No.lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda açlık grevi eyleminde olan 15 kişi arasında en fazla kilo kaybının 7,2 kg olduğu, Kocaeli 2 No.lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda açlık grevi eyleminde olan 14 kişi arasında ise en fazla kilo kaybının 8 kg olduğu doktor kontrolleriyle tespit edildiği belirtildi. Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 19 kişinin katıldığı açlık grevinde hükümlü / tutuklular ilk muayenelerinde kilolarını ölçtürmedikleri için kilo kayıpları tespit edilemediği açıklandı.


"SAĞLIK DURUMLARI KRİTİK DÜZEYDE DEĞİL"


Ceza infaz kurumlarında açlık grevine katılan hükümlü ve tutukluların her gün düzenli olarak doktor tarafından kontrol edildiği ve sağlık durumlarının kritik düzeyde olmadığı doktorlar tarafından belirtildiği söylendi. CHP milletvekilleri tarafından ziyaret edilen Ankara Kadın Kapalı, Ankara 2 No.lu F Tipi, Kocaeli 1 ve 2 No.lu F Tipi, Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında, açlık grevinde bulunan hükümlü ve tutuklular günlük iaşelerini almadıkları açıklandı. Bu kişilere düzenli olarak tuz, bal, limon, şeker ve vitaminler verildiği belirtildi.


"CHP'Lİ VEKİLLERİN İDDİALARI GERÇEK DIŞI"


Bakanlık, CHP milletvekilleri tarafından ziyaret edilen Ankara 1 No.lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda ise açlık grevi eyleminde bulunan hükümlü / tutuklu bulunmadığı açıklandı. Tutuklu ve hükümlülerin "Açlık grevine başlamadan önce Adalet Bakanlığı'na ve Başbakanlığa dilekçe vererek iaşe bedellerinin kendilerine limon, şeker ve su olarak verilmesini istedikleri ancak bu taleplerinin reddedildiği" iddiasının tamamen gerçek dışı olduğu açıkladı. Açlık grevine katılan hükümlü - tutukluların bulunduğu odalarda kalan ve açlık grevine katılmayan diğer hükümlü - tutukluların ise günlük iaşelerini aldıklardı ve kantin alışverişi yaptıkları belirtildi.


"KOMİSYONUN DEĞERLENDİRMESİ CHP'Lİ VEKİLLERİN RAPORUNU DOĞRULAMIYOR"


Açlık grevi eylemcilerinin iaşe bedellerinin CTE Genel Müdürlüğü tarafından kesildiğine ilişkin iddianın tamamen gerçek dışı olduğunu açıklayan Bakanlık, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun, Cezaevleri Alt Komisyonu üyelerinin, 1 Kasım 2012 tarihinde, kurum doktoru ve bir bağımsız doktorla birlikte Bolu F ve T Tipi Ceza İnfaz Kurumlarında açlık grevinde bulunanları ziyaret ettiğini, ziyaret sonrası yapılan açıklamada "Açlık grevinde bulunanları diğer mahkumlardan ayırt edemedikleri, sağlık sorunlarının bulunmadığı, normalde 14 gün sonra görülen çöküntü ve zihin sekmeleri gibi belirtilere rastlanmadığı" ifade edildiğini hatırlattı. Bakanlık, komisyonun bu değerlendirmesinin de, CHP Milletvekillerinin raporunu doğrulamadığını belirtti.


(MV)