Kayseri'nin Kocasinan İlçesi Gevher Nesibe Mahallesi'nde Meydan Parkı'nda fıskiyeli havuz kenarında yer alan Acem Borusu, yıllara meydan okuyarak 60 yıldan bu yana yaz aylarında parkı süslüyor. Kayseri'nin bilinen en yaşlı süs bitkisi olan Acem Borusu çiçeği, özenle korunup bakımı yapılıyor. Kocasinan Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Fazlı Aksoy, Meydan Parkı'nın simgesi haline gelen Acem Borusu'nun bakımı için itina gösterdiklerini belirterek şunları söyledi:

''Meydan Parkı'nı süsleyen Acem Borusu çiçeğini ilkbahar ayında budayıp, organik gübreyle besliyoruz. Her türlü bakımı özenle yapılan Acem Borusu, haziran ayından eylül ayına kadar kırmızı ve turuncu renkli çiçekleriyle  parkımıza güzel bir görüntü katıyor. Parkın adete simgesi olan Acem Borusu'nun zarar görmemesi için park görevlilerimiz de itina gösteriyor. Kökleri çok derine gidebilen bu bitki, parkın zemininin sulu olması nedeniyle sürekli büyüyüp gelişiyor.''

Latince adı 'Campsis radicans' olan Acem Borusu, havai kökleri nedeniyle 10 metreye kadar tırmanabiliyor. Boru şeklindeki çiçeklerinin dış yüzü portakal, içerisi sarı renkte olarak biliniyor.  Üretimi tohum ve çelikle oluyor. Anavatanı Amerika olmasına rağmen ülkemize İran'dan geldiği için Acem Borusu ismi ile tanınıyor. Park ve bahçe düzenlemelerinde örtücü bitki olarak kullanılmaktadır. Acem Borusu'na bazı yörelerde Borazan çiçeği adı da veriliyor.



VD(OE/İD)