Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, Türkiye Küçük ve Orta ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer'in davetlisi olarak 'Afyonkarahisar ve Çevresinin Ülke Ekonomimizdeki Yeri ve Yerel Değerlerle Kalkınma' konulu toplantıya katıldı.

Korel Termal Otel'deki toplantıdan önce Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nu ziyaret eden Francis J. Ricciardone, Vali Balkanlıoğlu'nun "Ne içersiniz?" sorusuna "Türk kahvesi" karşılığını verdi. Francis J. Ricciardone'nin ziyaretine eşi Marie Ricciardone de katıldı. Vali Balkanlıoğlu, Büyükelçi'ye Bayat kilimi ve mermer satranç takımı hediye etti.

Ardından Korel Termal Otel'de kahvaltı yapan Büyükelçi Ricciardone, Vali Balkanlıoğlu'na masadaki kaymağı işaret ederek "Bu, Afyon'un meşhur kaymağı mıdır?" diye sordu. Balkanlıoğlu, "Evet, manda kaymağı. Buffalo yani. Bu otelin sahibinin de mandaları var" karşılığını verince Ricciardone, "Benim de mandalara merakım var" dedi.

'ÇOK ENERJİLİ'

Toplantının ardından basın mensupları Büyükelçiye, merkezi ABD'nin New York kentinde bulunan uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Türkiye ile ilgili değerlendirmesini sordu. Büyükelçi Ricciardone, Afyonkarahisar ile ilgili bir toplantı için şehirde bulunduğunu söyledi ve soruyu yanıtlamadı. Aracına binerken sorulan "Afyon kaymağını nasıl buldunuz" şeklindeki soruya ise gülerek karşılık veren Ricciardone, "Çok lezzetli. Çok kalorili, çok enerjili. Ankara'ya yürümem lazım" diye esprili karşılık verdi.

'SİZLER BİZİM ESKİ VE ÖNEMLİ BİR DOSTUMUZSUNUZ'

ABD Büyükelçisi Ricciardone, toplantıda Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin gelişmekte olduğunu, Afyonkarahisar'ın da bu gelişmeden yararlanacağını kaydetti. Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi olma hedefini desteklediklerini belirten Büyükelçi Ricciardone, "Sizler bizim eski ve önemli bir dostumuzsunuz. Dolayısıyla Türkiye'yi güçlü ve ekonomide bölge lokomotifi olarak görmek istiyoruz. Aynı zamanda Amerikan mal ve hizmetleri için daha büyük bir pazar haline gelmesini arzu ediyoruz" diye konuştu.

Büyükelçi Ricciardone, toplantının ardından karayoluyla Ankara'ya döndü.