ABD savaş Gemisi USS Ramage, 19 Ekim 2011 tarihinde Bodrum’a gelerek Yolcu Gemisi iskelesine bağlandı. Ertesi gün gemiden inen Amerikan askerleri, Barlar Caddesi olarak bilinen Cumhuriyet Caddesi'nde gezerken, bir grup genç tarafından protesto edildi. ABD’li askerlerden 22 yaşındaki Jesus Salazar Munoz'un kafasına çuval geçiren gençler, daha sonra olay yerinden ayrıldı.

Milas’ta yakalanarak gözaltına alındıktan sonra çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Yönetim Kurulu Üyesi Utku Reyhan, TGB Muğla İl Başkanı Safa Parlak, Muğla İl Sekreteri Beyhan Korkman, İl Saymanı Mustafa Özek, üyeler Özgür Bursalı, Hidayet Dakmaz, Cemil Gözel, Umut Alparslan hakkında Bodrum 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Çoğu öğrenci olan 8 sanığın avukatlarından Ahmet Aksüt yaptığı açıklamada, ilk duruşmanın 8 Mayıs Salı günü saat 09.00'da görüleceğini ve eylemcilerin TCK’nın 109 ve 125’inci maddeleri gereğince 'hürriyeti tahdit ve hakaret' suçlarından 16 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle yargılanacaklarını belirtti.

'İDAMLA YARGILANMAYI BEKLİYORDUK'

TGB İl Başkanı Sefa Parlak, açılan davanın kendilerini bundan sonraki eylemlerle ilgili olarak yıldıramayacağını söyledi. Parlak şöyle dedi:

"Türkiye Gençlik Birliği üyeleri olarak bugün Bodrum'da Amerikan askerlerinin başına geçirilen çuval, daha önce Amerikan askerleri tarafından kurulan bir komplo sonucu bizim askerimizin başına Süleymaniye'de geçirilen çuvalın karşıtıdır. Ordumuza, askerlerimize yapılan hakarete devlet karşılık veremediği için, TGB gençliği bu karşılığı vermiştir. Atatürk gençliği olarak bu tür eylemlerimizi sürdüreceğimiz gibi, açılan davalarda da bu düşünce ve görüşlerimizi savunacağız. 10- 16 yıl arası hapis cezası ile yargılandığımızı öğrendik. Oysa bunun karşılığı olarak bizi idamla yargılarlar diye düşünmüştük."

ÇUVALLI BASIN AÇIKLAMASI

Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan, olayın yaşandığı Barlar Sokağı’nda açıklamasını yaparken çuvallardan birinin üzerine bastı, diğerini de elinde tutarak metni okudu. Karahan şunları söyledi:

"Sekiz yurtsever genç için açılan ve 16 yıl hapis cezası istenen dava Deniz Gezmiş’lerin idamıyla aynı tarihlere denk geliyor. Bu ülkede ABD ve emperyalizm karşıtlığı korkulu bir meşgale haline getirilmeye çalışılıyor. Ama böyle bir şey mümkün değil. Çünkü bu ülkenin insanları, yurtseverleri, ezilenleri ve aydınlarına boyun borcumuz ve tarihe karşı bir sorumluluğumuz var. Amerikan askerinin başına çuval geçirilince ne olmuş? Haysiyeti ve şerefi zedelenmiş. Peki Amerikan askerleri tarafından anneleri, kız kardeşleri tecavüze uğrayan Ortadoğu’daki çocukların haysiyetleri ve şerefleri ne olacak? Başka ne olmuş, 'can güvenlikleri yokmuş hürriyetleri kısıtlanmış.' Bu yönüyle hiç kimse ABD askerlerinin başına geçirilen çuvalı çıkarmaya çalışmasın. O çuval Yankee'nin başına yakışıyor. O çuvalı asla kimsenin çıkarmasına izin vermeyeceğiz."

Ayhan Karahan, daha önce de Bodrum'a gelen ABD savaş gemilerine de tepki gösterdiklerini ve eylem yaptıklarını belirterek, "Bundan sonra da Bodrum'a gelecek ABD askerinin başından çuvalı çıkarmayıp her türlü şiddetli tepkiyi göstereceğiz" diye konuştu.



YA(İÖ/COŞ)