AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Bakanlığı Ortaköy Çalışma Ofisi'nde İznik Vakfı Çinileri Başkanı Işık Akbaygil'i kabul etti. Bağış, basına kapalı yapılan görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Bağış, terörle mücadelede birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti. Bağış, BDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışmalarıyla ilgili olarak ise "Kararları birlikte almamız gerekir" dedi.

"BU OYUNU ANCAK BU ÜLKENİN BİRLİK VE BERABERLİĞİ BOZACAKTIR"

Bakan Bağış, Akbaygil'in ziyaretiyle ilgili olarak, "İznik bizim kendi tarihimizle olduğu kadar dünya tarihinde de çok önemli yeri olan bir bölgemiz. Çinilerimiz de çok eski tarhiçesi olan Türkler'in Aadolu'ya gelmesiyle bütün dünyada saygı görmeye başlayan bir sanatımız. İlk çiniler Karahanlılar zamanında görülmüş. Bugün dünyanın her yerinde çinilerimizin ülkemizi çok daha güzelleştirdiğini görüyoruz. Çinilerimiz sadece bizi değil Avrupa'yı da güzelleştiriyor. İznik Vakfımız AB'ye girdi bile. AB seramik konusunda uluslararası birliklerine kabul edildi " dedi. Bakan Bağış konuşmasının ardından, Gaziantep'teki terör saldırısı, Hakkari'de beş askerin şehit olması ve terör örgütünün İdil'de bir karakola saldırmasıyla ilgili konuştu. Bakan Bağış, "Terör belasıyla mücadelede en önemli kozumuz bizim birlik ve beraberliğimiz. İnşallah birlik ve beraberliğimizle dayanışmayla bu belayı başımızdan defedeceğiz. Terör örgütünün son zamanlarda birilerinin taşeronu konumuna geçtiği çok aşikar. Ama bu oyunu ancak bu ülkenin birlik ve beraberliği bozacaktır. Dayanışma içinden bu ülkenin bütün vatandaşları hiçbir ayrım gözetmeden elele verecektir ve bu sorunu hep beraber çözeceğiz" diye konuştu.

BDP MİLLETVEKİLLERİNİN DOKUNUMAZLIKLARININ KALDIRILMASI TARTIŞMASI

Bakan Bağış, BDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışmalarıyla ilgili bir soruyu da cevapladı. Bağış, "Antep'te yaşanan acıda da bu terör saldırılarının artmasında da terör örgütü üyeleriyle kucaklaşanların sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklarının bilincinde olmaları gerekir. Son birkaç hafta içinde ülkemizde yaşanan olayları serinkanlılıkla oturup tartışmamız değerlendirmemiz gerekir. Ondan sonra alınacak kararları da birlikte almamız gerekir. Burada en önemli kozumuz birlik ve beraberliğimizdir. Bu ülkede kardeşi kardeşi düşürmeye çalışan bizim aslında birliğimizi hedefleyen zihniyete prim vermeden cesur kararlı ve demokratik adımları atmamız gerekir" dedi.

"BİRKAÇ YIL SONRA BRÜKSEL'DEKİ SORU 'TÜRKİYE'Yİ KİM KAYBETTİ?' SORUSU OLACAK"

AB Bakanı Bağış, yapılan bir araştırmada Türk halkının AB'ye girme isteğinin yüzde 17'ye kadar düşmesiyle ilgili bir soruyu da yanıt verdi. Bağış, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının AB'ye olan güveninin inancının azaldığı bizim yaptırdığımız anketlerde de ortaya çıkıyor. Bizim yaptırdığımız çalışmalarda rakam yüzde 17'lerde değil en az bu rakamın iki kat üstünde. Ama geçmişle kıyaslandığında bir azalma biz de tespit ediyoruz. Şu bir gerçek ki bu bizim kredibilitemizle alakalı bir sorun değil. Bu AB'nin kredibilitesiyle ilgili bir sorun. AB Kıbrıs'ta çözüme ' Evet ' diyen Türk toplumunu dışlayıp, AB'nin çağrılarına ' Hayır ' diyen Rum kesimini üye yapmakta. Bugüne kadar son 6 -7 yıldır Avrupa Konseyi'nin zirve toplantılarına Türkiye Cumhuriyeti dahil olmak üzere hiçbir aday ülkenin liderlerini çağırmamakla, terörle mücadele işbirliği söylemlerini somutlaştıracak gerekli adımları atmayarak, vize konusundan hiçbir ülkeye uygulamadığı çifte standartları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulayarak, hiçbir ülkenin müzakere sürecinde ortaya konmamış kadar faslı engelleyerek Türkiye'nin önüne duvarla örmeye çalışması AB'nin şu anda Türk kamuoyu nezdinde güvenilirliğini yitirmesine neden olmuştur. Bu sorunu irdelemesi gereken Brüksel'deki AB üyesi ülkelerin başkentlerindeki yöneticilerdir. Başlarını ellerinin arasına alıp düşünmeleri gerekir. Yoksa, bu böyle giderse birkaç yıl sonra Brüksel'deki en büyük sorun ' Türkiye'yi kim kaybetti ? ' sorusu olacaktır. Ümit ediyorum ki bu son çıkan anketler Avrupalıların bir kez daha içine düştükleri hatadan dönmeleri için bir vesile olur" diye konuştu.

Ardından İznik Vakfı Çinileri Başkanı Işık Akbaygil, AB Bakanı Egemen Bağış'a kendi yaptıkları Mescid - i Aksa'nın çinilerinin bire bir benzerini hediye etti.


(BB)