Türkiye'de de kullanılan internet üzerinden sesli ve görüntülü iletişim sistemi Skype'in kurucusu ve uluslararası girişim sermayesi şirketi Atomico'nun CEO'su Niklas Zennström Bilgi Üniversitesi'ndeki Girişimcilik ve Yenilikçilik paneline katıldı. Küresel Sorunlar Platformu tarafından organize edilen, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da katıldığı panelde girişimcilik konusu masaya yatırıldı.


" BU SALDIRIYI KINIYORUZ "


Panelin açılışında bir konuşma yapan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Teknoloji devriminin bugün dünyayı getirdiği nokta hepimizin yakından takip ettiği geleceğe yönelik umutlarımızı artıran bir konu. Bununla ilgili Zensström'ün Santral İstanbul kampüsünü seçmiş olmasını çok önemsiyorum. Burada İstanbul'da farklı medeniyetler huzur içinde birlikte yaşamışlardır. İnsanların iletişim için güvercin kullandıkları dönemden bu yana İstanbul küresel iletişimin her zaman ortasında olmuştur. Bugün de en başarılı iletişim fakültelerinden birinde son iletişim mecralarının vizyoner önderlerinden birinin burada olması gerçekten önemlidir" dedi.


SALDIRIYI KINIYORUZ


 Bakan Bağış konuşmasında ABD Büyükelçisi Chris Stevens'in Libya'da hayatını kaybetmesine de değinirken şunları söyledi:


"Bütün bu iletişimin içinde bizim o genetik kodumuzda olan köklerimizde olan, hoşgörünün olmadığı bölgelerde, hoşgörünün olmadığı dönemlerde, insanlığın bu kadar ilerlemişken ne kadar geride kaldığına da şahit olabiliyoruz. Youtube' a konulan bir filmi bahane ederek ABD'nin büyükelçisine Libya'da bir suikast gerçekleştirildi. Şunu açıklıkla belirtmek istiyorum bu saldırıyı kınıyoruz. Bizim değerlerimize hakaret edilmesini de kınıyoruz. Bizim inancımıza bizim değerlerimize hakaret edilmesine karşı durduğumuz gibi, herkesin değerlerine, herkesin inancına saygı duyulması gerektiğine inanıyoruz. Ama bu tür haddini aşan olaylar karşısında da şiddetin seçilmesini hiçbir şekilde tasvip edemeyiz. Şiddetle insanlık hiçbir yere varamaz. Terörle insanlık hiçbir yere varamaz. Terörden en çok çekmiş bir millet olarak, hala terörle mücadele konusunda müttefiklerimizi daha fazla işbirliği yapma konusunda ikna etmeye çalışan bir ülke olarak daha fazla iletişime ihtiyaç duyduğumuzu iletmek istiyorum."


" ALIN TERİNİN YERİNİ AKIL TERİ ALMAYA BAŞLAMIŞTIR "


Bakan Bağış, Avrupa'da aşırı uçların giderek yumuşadığını söyledi. "AB süreci bir barış projesi sürecidir" diyen Bağış, şöyle devam etti:


"Bir ekonomik birliğin siyasi birliğe dönüşmesi sonra da bir barış projesine dönüşmesi iletişim odağı olmakla gerçekleşmiştir. Vizyoner iletişimcilerin eksikliğinden ötürü bugün Avrupa'da sıkıntılar ortaya çıkmıştır. Ekonomik krizin getirdiği korkular, şüpheler siyaseti de zorlamıştır. Ekonomik krizin belirtileri yavaşlamaya başladı. Aşırı uçların da zayıflamaya başladığını gördük. Herkesin çok farklı netice beklediği Hollanda seçimlerinde kazananlar iletişimi sıcak olanlar, kaybedenler islamofobya ve antisemitizmi öne çıkaran partiler oldu. Demek ki, Avrupa yeniden kuruluş felsefesine dönme iradesini ortaya koymaya başladı. İletişimi bütün platformlarda doğru kullanarak ülkemizle ilgili doğru mesajları bütün dünyaya yaymak için hepimize düşen görevler var. 21. yüzyılın en değerli para birimi akıldır. Alın terinin yerini akıl teri almaya başlamıştır. O yüzden akıl terini ortaya koyarak Türkiye'nin barış mesajlarını ortaya koyma gayretinde olmalıyız."


 


" TWİTTER'I KULLANAN ÜLKELER SIRALAMASINDA DÜNYADA 9., FACEBOOK'TA 7. SIRADAYIZ "


Türkiye'nin facebook ve twitter konusunda ilk sıralarda yer aldığını söyleyen Bağış, " Türkiye olarak geride kalan bir ülke değilliz. Dünyada 500 milyon twitter kulanıcısı var. Haziran ayında dünyada 10.6 milyar twitt mesajı atılmış. Ben de sosyal medyayı yakından takip ediyor ve nasıl bir etki yarattığını biliyorum. Twitter'ı kullanan ülkeler sıralamasında yüzde 1.7 payımız var. Twitter'i kullanan ülkeler sıralamasında dünyada 9. Facebook'ta da 7. sıradayız. Ülkemizde 31 milyon facebook hesabı var. Bu da bizim yeniliklere açık olduğumuzun bir göstergesi. Gerçekten farklı bir noktaya geldik. Bu süreçte bir yandan yeni teknolojilerle iç içe olurken öte yandan geçmişten gelen birlikte yaşam kültürünü hoşgörüyü kaybetmememiz gerekir. Bunu da yeni teknolojilere yansıtmamız gerekir, diye düşünüyorum. Bu yüzden bu fırsatları iyi kullanarak Türkiye'nin mesajlarını vermemiz gerekir " dedi.


SKYPE'İN KURUCUSU ZENNSTRÖM'DEN GENÇ GİRİŞİMCİLERE TAVSİYELER


Atomico'nun CEO'su Niklas Zennström de "Atomico ve partnerlerimizle girişimcilerle buluşmaya çalışıyoruz. Çok hızlı büyüyen bir piyasadan bahsediyoruz. İnsanları tanımaya çalışıyoruz. İyi ilişkiler kurmaya çalışıyoruz " dedi.


Zensström, sorunları diğer şirketlerden farklı şekilde çözmeye çalıştıklarından bahsederek " Biz sorunları geçmişte geleneksel şekildeki çözümlerden farklı şekilde çözmek istiyoruz. Biz burada piyasaya ' Daha iyi bir şekilde sorunları yeni baştan çözebiliyoruz' diyoruz " diye konuştu. Türk girişimciler hakkında ne düşündüğü sorusunu da yanıtlayan Zensström, " Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Türkiye oldukça girişimici bir ülke.Türkiye'deki insanların DNA' larına baktığınız zaman çok girişimci bir ruhları var. Bu da büyüyen ekonomiyle ve genç nüfusunuzla ilgili. Bazı şirketler farklılık anlamında çok yıkıcı. Bunun diğer bir açıklaması yenilikçiliktir. Yenilikçi olmak için yıkıcı olmak gereklidir" şeklinde konuştu.


Niklas Zennström genç girişimcilere tavsiyelerde de bulunarak, " Genç bir girişimciyseniz, iyi bir başlangıç yapmışsınız demektir. Şirket kurmaya çalışmak alınan ilk sorumluluktur " dedi.  Tavsiyelerine devam eden Zennstörm, " Kendine özgü bir ürün geliştirin. Herşeyi karmaşık hale getirmeyin. Diğer insanların yaptıklarını yapmayın daha yenilikçi olun. Aynı şeyleri daha farklı ve iyi şekilde yapmaya çalışın. Uzun dönem planına ihtiyacınız olmasa bile uzun vadeli vizyona ihtiyaç vardır. 10 yıllık bir planınız olmayabilir ama elinizde bir vizyonunuz olsun. Birşeyleri hızlı bir şekilde ortaya çıkarın ve prototip haline getirin "diye konuştu.


PÇK (MK) (FOTOĞRAF)