2 çocuk, 4 torun sahibi Sabri Çakın, 1935 yılında Galatasaray Lisesi’nde öğrenim görürken, Fransızca öğretmeni Marcel Audetta'nın sayesinde kürek ve bisiklet sporuyla tanıştığını söyledi. Sabri Çakın, aynı yıl da Marcel Audetta'ın girişimleriyle düzenlenen Trakya Bisiklet Turu'na, iki yıl önce yaşamını yitiren sınıf arkadaşı Abdullah Ertuğ’la, Peugeot marka bisikletleriyle izci kıyafeti girerek katıldıklarını anlattı.

Sadece Sabri Çakın ile sınıf arkadaşı Abdullah Ertuğ’un katıldığı Pınarhisar, Kırklareli, Edirne, Lüleburgaz, Alpullu ve Çorlu etaplarını kapsayan 240 kilometrelik Trakya Bisiklet Turu 12 gün sürdüğünü belirtti. İstanbul Florya'dan geçerken mola verdiklerinde, ulu önder Atatürk'ün denize girdiğini gördüklerini belirten Sabri Çakın, şunları söyledi:

"Atatürk’ün yanına gittiğimizde heyecandan titriyordum. Fotoğrafını çekmek istediğimi söyledim. 'Tabi oğlum çek ama biraz acemisin galiba titriyorsun' dedi. Atatürk'ün 3-4 kare fotoğrafını çektim. Artık bu anımı ve ülkemizin ilk bisiklet turlarındaki anılarımı, fotoğraflarımı, Türkiye Bisiklet Federasyonu’yla paylaşacağım Bisiklet sporunun nereden nereye geldiği fotoğraflarda açıkça görülüyor."

Sabri Çakın'ın çektiği fotoğrafta Atatürk, üstü çıplak ve doğal haliyle dikkati çekiyor.



YA(İÖ/SS)



-------KUTU--------


Türkiye'de bisiklet sporunun tarihçesi


İLK bisiklet yarışı, Osmanlı döneminde, 1896’da Atina’da düzenlenen ilk modern Olimpiyat Oyunları’ndan bir yıl sonra, 1897'de Selanik'te yapıldı. Daha sonra bisiklet satıcılarının girişimiyle İstanbul'da da bisiklet yarışları düzenlendi. Ama asıl gelişme, 1908’de II. Meşrutiyet'in ilanından sonra gerçekleşti. Fenerbahçe Spor Kulübü, 1912’de bir bisiklet şubesi kurarak bu sporun gelişmesine öncülük etti.

1923'ten Bisiklet Federasyonu kuruldu ve bu tarihten itibaren bölgeleri dolaşmayı amaçlayan bisiklet gezileri düzenlendi. Ne var ki, bir bisiklet ekibi yarışmalara katılacak bisiklet bulamadığı için 1924’te Paris’te düzenlenen Olimpiyat Oyunları'na katılamadı. Türkiye ilk uluslararası yarışmalara 1927'de Bulgaristan'da katıldı.

Türkiye’de ilk kez 1928'de Ege Turu adı altında yarışma düzenlendi. Daha sonra, 1938, 1939, 1941 ve 1942'de İstanbul- Edirne- İstanbul bisiklet yarışları yapıldı. 1963'te de Marmara Turu adı altında bisiklet yarışları yapılmaya başlandı ve Marmara Turu 1966'da uluslararası nitelik kazandı. 1968'de de Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Bisiklet Turu adını aldı.