Tortum İlçesi'ne bağlı Bağbaşı Beldesi'nden geçen Ödük Çayı üzerine kurulmak istenen HES'e karşı çıkan bölge sakinleri ve çevreciler, 5 ve 26 Eylül 2011 günlerinde düzenledikleri eylemlerde güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ve jandarmaya taş atmıştı. Polis de eylemcileri kalkanlarıyla püskürtmüş ve biber gazı sıkmıştı.

Yaşanan olaylarla ilgili yargılama devam ederken, bugün Tortum Asliye Ceza Mahkemesi'nin talimatıyla Erzurum 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde 80 polisinin ifadesine başvuruldu. İki midibüsle Adliye Sarayı'na gelen Çevik Kuvvet polisleri, yaklaşık 3 saat süreyle tek tek ifade verdi. Polisler, ifadelerinin tamamlanmasından sonra yine toplu bir halde çıkarak Adliye Sarayı'ndan ayrıldı.

İfade veren polisler, Tortum Asliye Ceza Mahkemesi'nde Bağbaşı Beldesi'ndeki HES çalışmalarında 'görevi yaptırmama, hakaret ve kasten yaralama' suçlarından 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 17 yaşındaki Leyla Y.'nin de aralarında bulunduğu eylemcilerden şikayetçi oldu.

Polisler, "Jandarma olay günü takviye ekip isteyince Tortum'a gittik. Köylüler, herhangi bir müdahalede bulunmadığımız halde bize taş ve sopalarla saldırdılar. Hepsinden şikayetçiyiz" dedi.