Taner YENER/İSTANBUL, NURUS Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay, 1975 yılından bu yana 100’e yakın ülkeden aldığı 412 adet satranç takımı koleksiyonu ile 31 Ocak 2012’de Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Koleksiyonun bir bölümünü İstanbul’da sergilemeye başlayan Gökyay, satrancı küçük yaşlarda babasından öğrendiğini belirterek, “Santranç bir oyunun yanında stratejik düşünmeyi planlamayı öğreten bir entrüman onunda yanında da ülke kültürlerinin ortaya çıktığı bir şey” dedi.

İş dünyasının önde gelen isimlerinden Nurus Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay, iş hayatının yanı sıra, koleksiyonerliğiyle de büyük bir başarı elde etti. Satranç takımı koleksiyonlerliğine, 1975 yılında gördüğü ilk satranç takımı setini almak için üç gün boyunca Milano'daki dükkanın açılmasını bekleyerek başlayan Gökyay'ın bu tutkusu ve heyecanı, 35 yıla yayılarak bugün 412 parçadan oluşan dünyanın en büyük satranç takımı koleksiyonuna dönüşmüş durumda. Gökyay, dünyanın dört bir yanından aldığı satranç takımlarından oluşan 412 setlik bu koleksiyonu ile 31 Ocak 2012 yılında Guinnnes Rekorlar kitabına girmeye hak kazandı. Gökyay, 412 setlik santranç koleksiyonunun bir bölümünü Levent’te bulunan Nurus Ofis binasının bir katında sergilemeye başladı. Bugün yapılan açılış kokteyline Nurus Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay’ın yanı sıra ailesi, Nurus çalışanları ve çok sayıda arkadaşı katıldı.

SANTRANCI BİR OYUN OLARAK GÖRMÜYORUM


Kokteylde bir konuşma yapan Nurus Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay, santranç oynamayı küçük yaşlarda matematik öğretmeni olan babasından öğrendiğini söyledi. Aslında bir hukukçu olduğunu ifade eden Gökyay, “Çok hoşuma giden bir tasarımla bu işe başladım. Uluslararası bir gönüllü kuruluşundaki görevim, bir de eşimle beraber seyahat etmeyi çok sevdiğimiz için aşağı yukarı 90 ülke gezdim. Bu ülkelerden de bir takım satrançlar topladım. Burada gördüğünüz koleksiyonumun üçte bire yakını, üçtü ikisi halen Ankara’da. Bir gün dedim ki bu Guinness rekorlar kitabına acayip rekorlar giriyor. Araştırdım. Böyle bir santranç koleksiyonu dünyada var mı.Yokmuş başvurdum. Bizim bürokrasi gibi oranın bürokrasisi de biraz ağır işliyor. 30 Ocak 2012’de Guinness rekorlar kitabına kayıt altına aldılar. Tabi benim için bana ait bir rekorlar kitabına girmesi beni onurlandırdı. Fakat bunun yanında bu rekorun Türkiye’de olması benim çok hoşuma gitti. Santrancı bir oyun olarak görmüyorum ben. Santranç bir oyunun yanında stratejik düşünmeyi planlamayı öğreten bir entrüman onunda yanında da ülke kültürlerinin ortaya çıktığı bir şey. Değişim ülkelerin tarihlerinde yaşadığınız olayları görmeniz mümkün” dedi.


HER PARÇA ALINDIĞI BÖLGENİN KÜLTÜRÜNÜ YANSITIYOR


 


Gökyay'ın koleksiyonunda kesme saç, metal döküm, pirinç, mermer, deri, taş, keçe ve camdan, balık kemiğine kadar bir çok farklı materyalden yapılmış satranç takımları bulunuyor. Fiyatları 200 dolardan 1.300 dolara kadar değişen 412 parçalık koleksiyonda Şirinler, Red Kit, Yüzüklerin Efendisi gibi çocuklara da hitap eden ve tematik setlerin yanı sıra politik karşılaşmaları yansıtan ve bir konu etrafında oluşturulan setleri de görmek mümkün. Gökyay'ın sahip olduğu satranç takımları, ağaç, metal, balık kemiği, mermer, sabuntaşı, keçe ve mermer tozu ile polyesterin karışımından oluşan döküm satrançlara kadar pek çok materyalden oluşmuş. Ancak Gökyay, koleksiyonu için satranç takımlarını seçerken; malzemeden daha çok, o bölgenin kültürünü yansıtacak bir özelliğe sahip olmasına öncelik veriyor. Madagaskar'dan Şili'ye Fransa'dan, Las Vegas'a, İtalya'dan Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan'a kadar 100'e yakın ülkeden toplanan satranç takımlarında; politik karşılaşmaları, büyük harpleri yansıtan veya bir konu etrafında oluşturulan taşları da görmek mümkün. Halen satranç takımlarını çoğaltmaya devam eden Gökyay'ın, kupa, baston ve tespih gibi farklı koleksiyonları da bulunuyor.