Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplanan yaklaşık 30 kişilik Dev- Lis öğrenci grubu, ellerinde 'Tayyip eğitimde şansını zorlama', '4+4+4 zorunlu eğitim 4 yıla iniyor' yazılı dövizlerle yürüdü. Kurdukları plastikten kafesin içine giren bir öğrenci kız elinde, 'Kobay değiliz, öğrenciyiz' yazılı döviz, 'psikoloji' ile 'Türk dili ve edebiyatı' ders kitaplarıyla eylem bitene kadar kafeste oturdu. Öğrencilerin eylemine, yoldan geçen vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

Grup adına basın açıklamasını, dönem sözcüsü İlayda Tekkılıç okudu. Tekkılıç, "Hep aynı şeyi yapıyorlar. Sabah uykudan kalkıp hakkımızda karar alıyorlar. Rüya görüyorlar, proje üretiyorlar, üzerimizde deniyorlar. Onlar laborant, biz denek. Uymadı değiştiriyorlar. Kredili sistemde bunu yaptılar, sınav sisteminde bunu yaptılar. Şimdi de zorunlu eğitimde yapıyorlar. Hayatlarımızı harcıyorlar. Sekiz yıl zorunlu eğitimi 4+4+4 gibi ne idüğü belli olmayan bir sisteme çevirmeye çalışıyorlar. Yıllarca 'Haydi kızlar okula' kampanyası ile göz boyadılar, şov yaptılar. Televizyon programlarına çıkıp lafla insanları yardım etmeye çağırdılar. Yalancının mumu yatsıya kadar yanarmış. Zorunlu eğitimi 12 yıla çekmiş gibi görünerek esasında eğitimi dört yıla çekmiş oluyorlar" dedi.

Tekkılıç, bu sistemin aynı zamanda kız çocuklarının okuma olanaklarını da ortadan kaldıracağını dile getirdi. İlayda Tekkılıç, "5 yıl mezunu kadınlar yaratıldığı gibi şimdi de 4 yıl mezunu kadınlar yaratılacak. Böylece o okula yollamak için çırpındıkları kızları dört sene okutup evlerine yollayacaklar. Evlerine yollayamadıklarını da çocuk gelin yapıp 70 yaşındaki insanlarla evlendirecekler. Öğrencileri kobay görüp sürekli üzerlerinde deneme yapıp kaybolmuş bir kuşak yarattılar. Yetmedi. Sınavlarla boğuşup çocuk olmanın ne demek olduğunu unutturdular. Yetmedi. Şimdi de kız çocuklarını okuldan uzaklaştırmak pahasına sırf İmam Hatip’in yollarını açmak için kesintisiz eğitim kavramını ortadan kaldırıyorlar. Bu devran böyle dönmez" diye konuştu.

Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.