Hayri Karadirek, 2006 yılında Pınarbaşı Semti'nde bir cinayete karıştı, tukuklanıp cezaevine konuldu. Kendisine cezaevinde bakmayan ailesine sinirlenen Hayri Karadirek, bir yolunu bulup firar etti. Öfkeyle geldiği evinde babasına tabanca çekip eteş eden Karadirek, üst katta oturan hurdacı 54 yaşındaki Yüksel Tıkıroğlu'nun ölümüne neden oldu.

Hayri Karadirek’in, bu olayın ardından, polisin takibinden kurtulmak için görünüşünü değiştirerek, Amerikalı ünlü oyuncu Bruce Willis’in, başrolünde oynadığı 'Çakal' filminde yaptığı gibi saçlarını sarıya boyattığı da anlaşıldı. Saçını sakalını sarıya boyayıp ortadan kaybolan Hayri Karadirek, geçen 15 Temmuz'da bir kez daha ortaya çıktı. Karadirek, saat 01.00 sıralarında, Manisa yolu üzerinde, 57’nci Topçu Tugayı Tuğsavul Kışlası karşısında seyyar köfteci 25 yaşındaki Onur Çetinkaya’yı boğazından vurarak ağır yaraladı, kendisine müdahale eden kamyon sürücüsü 33 yaşındaki İsmail Balta’yı ise öldürdü. Daha sonra öldürdüğü İsmail Balta’ya ait 20 V 7256 plakalı kamyonla kaçmaya çalışan Karadirek, yaklaşık 3 kilometre sonra arkadan çarptığı yolcu otobüsünün şoförünü başına silah dayayarak tehdit etti. Bu sırada kendisine müdahale etmek isteyen polis ekipleriyle çatışmaya giren Hayri Karadirek, karnından vurulup etkisiz hale getirildi.

Hayri Karadirek’in başka bir cinayetten tutukluyken firar ettiği, tanınmamak için saçını ve sakalı boyayıp dolaştığı ortaya çıktı. Hastanede tedavisi yapılan Hayri Karadirek ardından cezaevine konuldu.

İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakkında, adam öldürme ve öldürmeye teşebbüsten iki kez ağırlaştırılmış ömür boyu, yağma ve 6136 Sayılı Kanuna muhalefet suçlarından da 16 yıl hapis cezası istenen tutuklu sanık Hayri Karadirek ile müşteki Onur Çetinkaya, babası Muharrem Çetinkaya, maktul İsmail Balta'nın babası Ali Balta katıldı.

Sanık Hayri Karadirek'in barodan avukat tayin edilemediği için ifadesi alınamadı. Onur Çetinkaya, seyyar arabayla köfte satışı yaptığını, olay tarihinde de tezgah açtığını, gece saat 24.00 sularında İsmail Balta'nın tezgahına gelerek dürüm istediğini anlattı. Daha sonra sanık Hayri Karadirek'in Bornova yönünden yürüyerek yanlarına geldiğini ve dürüm isteyerek karşılığında 2 dolar verdiğini, sanığın dürümünü verdikten sonra, yan tarafta bulunan radyoyu kapatmak üzere döndüğünde sanığın kendisine ateş ettiğini, yaralandığını, biraz ileride bulunan İZSU kulübesine kaçtığını belirten Çetinkaya sonrasını hatırlamadığını söyledi. Çetinkaya, sanık Hayri Karadirek ile maktül İsmail Balta ve kendisi arasında tezgah başında herhangi bir konuşma, tartışma olmadığını, sanığı ilk kez gördüğünü, daha önceden tanımadığını, kendisine neden ateş ettiğini bilmediğini dile getirdi. Sanığın önce kendisine, ardından maktule ateş ettiğini anlatan Çetinkaya, şikayetçi olduğunu ve davaya katılmak istediğini söyledi.

Öldürülen İsmail Balta'nın babası Ali Balta ise "Oğlum bana ait arabayla nakliyecilik yapıyordu. 20.00 sıralarında konuştuğumuzda Aydın'da olduğunu, İzmir'e geleceğini söyledi. Daha sonra polisler arayıp kaza yaptığını, hastaneye kaldırıldığını söylediler. Sonradan sanığın öldürdüğünü öğrendim. Neden öldürdü bilmiyorum. Şikayetçiyim" dedi. Tanık olarak İZSU deposu görevlisi Turgay Çaktuğ ve eşi Ayten Çaktuğ dinlendi. İZSU deposu görevlisi tanık Turgay Çaktuğ ve eşi Ayten Çağtuğ ise, olay sırasında depoda olduklarını, silah sesi duyduktan 10-15 saniye sonra Onur Çetinkaya'nın yaralı olarak geldiğini, yardım istediğini, polisi ve 112 ekiplerini arayarak haber verdiklerini söylediler. Mahkeme Başkanı Erhan Atlı, sanık Hayri Karadirek'in avukatı olmadığı için ifadesinin bir sonraki celse alınacağını, öldürdüğü ve yaraladığı kişileri tanıyıp tanımladığını, daha önceden psikiyatri tedavisi görüp görmediğini sordu. Sanık Karadirek, "Daha önce uyuşturucu tedavisi gördüm. Öldürdüğüm ve yaraladığım kişileri tanımıyorum" dedi. Mahkeme Başkanı hakim Erhan Atlı, sanık Hayri Karadirek'in Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilerek ceza ehliyeti yönünden rapor alınması, diğer tanıkların getirilmesi, sanık avukatının bulunmaması nedeniyle gelecek celsede sanığın savunmasının alınması istemiyle baroya yazı yazılıp, avukat görevlendirilmesine karar verip, duruşmayı erteledi.



BK(İÖ/SS)